Jak udělat rýžový pudink s ovocem | recept
Rýžový pudink s ovocem | recept. Sladké rýžové dezerty nejsou příliš obvyklé. Také jsem dlouhou dobu neměla odvahu je ochutnat. Na doporučení sousedky jsem ochutnala mléčnou rýži a přehodnotila jsem svůj postoj k nim. V současnosti si na sladkém dezertu z rýže ráda pochutnám. Aby se vám povedl a byl opravdu jemný, neobejdete se bez kulatozrnné (mléčné) rýže, která je po uvaření krásně měkká a nadýchaná. Na pudinky, nákypy a jiná sladká jídla je vhodnější, než rýže s dlouhými zrny. Rýže je přirozeně bezlepková a tak pudink podle následujícího receptu mohou i celiaci. Pokud cukr nahradíte sladidlem pro diabetiky, mohou si pochutnat i osoby trpící tímto onemocněním.
Co je potřeba
- 0,5 l mléka
- 120 g kulatozrnné rýže
- cukr nebo sladidlo podle chuti
- 1 lžíce mleté želatiny
- 100 ml vody
- ovoce podle vlastního výběru
- 70 g másla
- čokoláda na ozdobu (nemusí být)
Ve 100 ml vlažné vody nechte nabobtnat práškovou želatinu. Prošlehávejte ji několik minut metličkou. Želatina se prodává i v sáčku s názvem Želatina zastudena. Můžete přidat tu, pak se při přípravě řiďte návodem na obalu. Rozpuštěnou želatinu vmíchejte do máslové rýže a přidejte na kousky nakrájené ovoce. Ovoce přidávat nemusíte, můžete jím zdobit hotový pudink.
Vyberte si formu na pudink. Může to být jakákoli zdobná nádobka, plastová krabička nebo vykrajovačka s vyšším okrajem. Vypláchněte ji studenou vodou (neutírejte) a nalijte do ní rýžovou směs. Nechte v chladničce ztuhnout alespoň 2 hodiny. Pak uvolněte nožem od okrajů a vyklopte. Dozdobte a podávejte. Dobrou chuť!
Tipy
Recept je základní. Rýži můžete ochutit kakaem, kávou, skořicí, rozinkami apod. Nechte pracovat fantazii.
Diskuze k článku