Jak udělat ostružinový džem | recept
Recept na ostružinový džem. Ostružinový džem se nám náramně hodí například při vánočním pečení. Ale právě tak si ostružinový džem rádi dáme při snídani na pečivo s máslem. Příprava ostružinového džemu je snadná a rychlá. Jak udělat ostružinový džem? Třeba podle našeho návodu.
Co je potřeba
- Ostružiny
- Cukr a želírovací přípravek
- Zavařovací potřeby
Ostružiny sice odjakživa rostly na stráních a na okrajích lesů, ale k přípravě džemů se moc nepoužívaly, lidé z nich spíš jen lisovali šťávu nebo je nakládali na výtečné ostružinové víno. Důvod, proč se ostružinový džem nepřipravoval je vysvětlitelný – ostružiny nemají pektiny, neztuhnou. Až když se počátkem minulého století rozjela výroba želírovacích prostředků cenově dostupných (továrničky na petosu – petolky – byly v některých regionech v každé druhé vesnici), začaly ženy vyrábět džemy i z ovoce do té doby nepoužívaného. To byly i ostružiny.
Na ostružinový džem budeme potřebovat vylisovanou dřeň z ostružin. Plody mají tvrdé pecičky a tuhé středy, ani jedno není v džemu dobré. Nasbírané ostružiny vylisuje v odšťavňovači nebo na v ručním lisu. Vylisovanou šťávu odměříme – litr je asi tak za jeden kilogram.
Vylisovanou šťávu dáme do širšího kastrolu a asi deset minut vaříme, aby se trochu odpařila. Po deseti minutách nasypeme do šťávy cukr, v němž jsme rozmíchali pektogel – na jeden původní litr šťávy 500 až 700 gramů cukru (podle kyselosti ovoce) a jeden pektogel.
Mícháme, až se cukr rozpustí, uvedeme do varu a tři minuty prudce vaříme.
Nalijeme do čistě vymytých a propařených zavařovacích skleniček. Ještě horké převrátíme na víčko, aby horký džem víčko sterilizoval a aby se zatáhlo. Pak převrátíme, aby ostružinový džem zase tekl ke dnu. Popíšeme – druh ovoce, typ výrobku a rok zhotovení.
Diskuze k článku