Jak udělat ostružinové řezy | recept na ovocný moučník
Jak udělat ostružinové řezy | recept na ovocný moučník. Ostružinové řezy podle našeho předpisu mají svěží „moderní“ fazonku. Jejich příprava vyžaduje trochu zkušeností, ale ty se dají získat jedině tak, že se pustíme po práce. S naším návodem jak udělat ostružinové řezy to bude jednodušší.
Co je potřeba
Piškot:
4 vejce
4 lžíce vlahé vody
4 lžíce studené vody
1 šálek moučkového cukru
1 šálek polohrubé mouky
1\2 sáčku kypřícího prášku
tuk na vymazání a strouhanka na vysypání pekáče
Krém:
10 plátků želatiny (jeden plátek želatiny nahradí tři gramy práškové, což je jedna vrchovatá kávová lžička)
2 kostky dobrého tvarohu
1 žloutek
ostružiny dle chuti
3\4 šálku moučkového cukru
1 šlehačka
Ostružinové řezy tvoří vrstvy netučného piškotového těsta, ostružin a jemného tvarohového krému. Kdyby si někdo skutečně netroufal upéci piškot, je možno vypomoci si koupeným dvoudílným piškotovým korpusem. Ale piškotu není třeba se bát.
Čtyři žloutky vyšleháme se čtyřmi lžicemi vřelé vody. Přidáme jeden šálek moučkového cukru a zase vyšleháme. Omyjeme šlehací metly a v jiné misce ušleháme tuhý sníh ze čtyř zbylých bílků. Do sněhu zašleháme čtyři lžíce studené vody.
Žloutkovou pěnu a bílkový sníh smísíme. Postupně zašleháváme jeden plný šálek polohrubé mouky, do níž jsme přimísili půl pytlíčku kypřícího prášku do pečiva.
Tukem vymažeme pekáček nebo velký pečící plech. Vysypeme polohrubou moukou nebo (raději) strouhankou. Na plech nebo do pekáčku vlijeme těsto, stejnoměrně je rozetřeme a upečeme (asi deset až patnáct minut – podle síly vrstvy). Upečený piškot se při kontrolním vpichu nelepí na špejli.
Piškot necháme vychladnout. Jestli jsme ho pekli v menším pekáčku (a je tedy vyšší), rozřízneme ho horizontálně na dvě poloviny. Když jsme piškot pekli na plechu a je nižší, přepůlíme ho vertikálním řezem – v polovině plechu na šířku. Polovinu piškotu z plechu přesuneme na tácek.
Do studené vody namočíme deset plátků želatiny (jeden plátek želatiny nahradí tři gramy práškové, což je jedna vrchovatá kávová lžička). Dvě kostky dobrého tvarohu smícháme s jedním žloutkem, tři čtvrtě šálku moučkového cukru. Jednu šlehačku vyšleháme do tuha. Namočenou želatinu v malém kastrolku a v troše vody na plotně rozpustíme. Vmícháme do tvarohu. Nakonec do tvarohu zamícháme ušlehanou šlehačku.
Jeden díl piškotu natřeme polovinou tvarohového krému. Podle chuti posázíme dobrými kvalitními, čistými ostružinami (lepší jsou zahradní). Zatlačíme do krému. Přiložíme druhý díl. Natřeme druhou polovinou tvarohového krému a posázíme ostružinami.
Ostružinové řezy dáme na několik hodin vychladit a ztuhnout. Pak ostrým nožem krájíme na menší kousky. Na servírovací talíř krájíme jen po menších dávkách, aby nesnědené řezy zbytečně neteplaly – a tím i neměkly.
Diskuze k článku