Jak udělat květákový mozeček | recept na bezmasé jídlo
Jak udělat květákový mozeček | recept na bezmasé jídlo. Příprava květáku á la mozeček. Ačkoliv mozek není v současné české gastronomii zrovna velkým hitem a je značné množství lidí, kteří skutečný mozeček nikdy neochutnali (a ani nechtějí ochutnat), příprava jídel á la mozeček je všeobecně známý pojem. Přinášíme návod, jak udělat květákový „mozeček“, a pro zasmání jeden starší recept na přípravu květákového mozečku.
Co je potřeba
kuchyňské vybavení a zařízení
květák
cibule
tuk (olej, sádlo, máslo)
sůl, pepř, zelená petrželka
Pravý vepřový mozeček se tradičně připravuje tak, že se po dokonalém odblanění (pracné) naseká na drobné kusy, vloží se na zezlátlou cibuli smaženou na tuku (máslo, sádlo), s cibulí se za stálého míchání opéká, v závěru se zalije rozšlehanými, osolenými a připepřenými vejci a míchá se do ztuhnutí vajec. Pokrmy á la mozeček jsou připravovány stejnou metodou, jen je mozek nahrazen jinou surovinou: kvasnice, kapusta, ovesné vločky, ale nejčastěji to je vařený květák.
Květák necháme okapat a nasekáme na drobné kousky. Na másle nebo na oleji zpěníme větší cibuli. Když je zlatá, nasypeme do kastrolu k cibuli usekaný květák a chvíli restujeme, stačí tři až pět minut. Potom na květák nasypeme dvě lžíce strouhanky a zamícháme, aby se propařila. Strouhanka do sebe natáhne přebytečnou tekutinu.
V misce rozšleháme čtyři až šest vajec, vlijeme do květáku a promícháme. Vejce pro jistotu rozklepáváme nad nějakým hrnečkem, kontrolujeme jejich kvalitu a do misky je lijeme jedno po druhém. Strouhanka se spojí s vejci, dobře pokrm sváže, takže zůstane vláčný a nebude se od květáku a vajec oddělovat voda. Dochutíme solí a mletým pepřem.
Recept pro zasmání, a nebo klobouk dolů? Jak udělat květákový mozeček, když spěcháme (recept publikovaný v roce 1958 jako návod na přípravu rychlé večeře, aby pracující žena neměla moc práce, když přijde domů utahaná z fabriky). Květákový mozeček v omeletách. Nejprve uděláme květákový mozeček. Telecí maso podusíme na másle na cibulce a přidáme jemně pokrájené k mozečku z květáku. Potom připravíme těsto a upečeme tenké omelety (palačinky), které potíráme květákovým mozečkem. Protější strany přehneme, aby nádivka nevytékala, pak teprve stočíme. Stočené namáčíme v rozšlehaných bílcích, obalíme strouhanou houskou a na přeškvařeném másle do růžova usmažíme. Podáváme s dušeným špenátem nebo mrkví.
Diskuze k článku