Jak udělat květákový mozeček | recept na bezmasé jídlo
Jak udělat květákový mozeček | recept na bezmasé jídlo. Příprava květáku á la mozeček. Ačkoliv mozek není v současné české gastronomii zrovna velkým hitem a je značné množství lidí, kteří skutečný mozeček nikdy neochutnali (a ani nechtějí ochutnat), příprava jídel á la mozeček je všeobecně známý pojem. Přinášíme návod, jak udělat květákový „mozeček“, a pro zasmání jeden starší recept na přípravu květákového mozečku.
Co je potřeba
kuchyňské vybavení a zařízení
květák
cibule
tuk (olej, sádlo, máslo)
sůl, pepř, zelená petrželka
Krok 1
Pravý vepřový mozeček se tradičně připravuje tak, že se po dokonalém odblanění (pracné) naseká na drobné kusy, vloží se na zezlátlou cibuli smaženou na tuku (máslo, sádlo), s cibulí se za stálého míchání opéká, v závěru se zalije rozšlehanými, osolenými a připepřenými vejci a míchá se do ztuhnutí vajec. Pokrmy á la mozeček jsou připravovány stejnou metodou, jen je mozek nahrazen jinou surovinou: kvasnice, kapusta, ovesné vločky, ale nejčastěji to je vařený květák.
Krok 2
Květák (může být i méně jakostní, to znamená vyběhnutý, řidší nebo zažloutlý) uvaříme v mírně osolené vodě téměř do měkka. Vodu po vaření můžeme použít na polévku, ale v tom případě nesmíme vodu příliš osolit. Při vaření je květák nepříjemně cítit, proto je dobré spustit odsávání nebo otevřít okno.
Krok 3
Květák necháme okapat a nasekáme na drobné kousky. Na másle nebo na oleji zpěníme větší cibuli. Když je zlatá, nasypeme do kastrolu k cibuli usekaný květák a chvíli restujeme, stačí tři až pět minut. Potom na květák nasypeme dvě lžíce strouhanky a zamícháme, aby se propařila. Strouhanka do sebe natáhne přebytečnou tekutinu.
Krok 4
V misce rozšleháme čtyři až šest vajec, vlijeme do květáku a promícháme. Vejce pro jistotu rozklepáváme nad nějakým hrnečkem, kontrolujeme jejich kvalitu a do misky je lijeme jedno po druhém. Strouhanka se spojí s vejci, dobře pokrm sváže, takže zůstane vláčný a nebude se od květáku a vajec oddělovat voda. Dochutíme solí a mletým pepřem.
Krok 5
Mozeček z květáku podáváme s vařenými bramborami omaštěnými máslem a posypaný sekanou kudrnatou petrželí. Do květákového mozečku můžeme přidat dobrou uzeninu nebo zbytky vařeného či pečeného masa. Květákový mozeček někomu chutná i na topince, a nebo studený na plátku celozrnného pečiva.
Krok 6
Recept pro zasmání, a nebo klobouk dolů? Jak udělat květákový mozeček, když spěcháme (recept publikovaný v roce 1958 jako návod na přípravu rychlé večeře, aby pracující žena neměla moc práce, když přijde domů utahaná z fabriky). Květákový mozeček v omeletách. Nejprve uděláme květákový mozeček. Telecí maso podusíme na másle na cibulce a přidáme jemně pokrájené k mozečku z květáku. Potom připravíme těsto a upečeme tenké omelety (palačinky), které potíráme květákovým mozečkem. Protější strany přehneme, aby nádivka nevytékala, pak teprve stočíme. Stočené namáčíme v rozšlehaných bílcích, obalíme strouhanou houskou a na přeškvařeném másle do růžova usmažíme. Podáváme s dušeným špenátem nebo mrkví.