Jak udělat kvasnicovou pomazánku s petrželkou | recept
Jak udělat kvasnicovou pomazánku s petrželkou - drožďovou pomazánku - recept. Pomazánka z kvasnic (droždí) je známá česká klasika, někdy trochu opomíjená. Je nám všem asi povědomá z dob dětství, kdy jsme si ji užili při skupinových pobytech, kdy se v rámci zdravé výživy hojně podávala k snídani. Nutno přiznat, že příprava kvasnicové pomazánky trochu specificky (pro někoho nelibě) voní, ale kompenzace výsledného pokrmu vše vyváží. Drožďová pomazánka je skvělá a hlavně zdravá.
Co je potřeba
2 kostky droždí
1 lžička másla
3 vejce
1 cibule
mletý pepř
sůl
zelení petrželka
Na drožďovou / kvasnicovou pomazánku si připravíme suroviny – 2 kostky droždí, jednu lžičku másla, vajec tolik, jak velké množství pomazánky chcete mít. Pro menší rodinu stačí tři vejce. Dále koření, čím chceme pomazánku ochutit a zvýraznit. Nezapomeneme na čerstvou petrželku. Pokud ji nemáme, musíme se spokojit s mraženou.
Z čeho vlastně jsou kvasnice, jak se vyrábějí? Používáme je v kuchyni často jako základ do kynutého. Kvasnice (droždí) jsou živé organismy, které se živí cukrem a jsou to v podstatě koncentrované kvasinky. Dříve se kvasnice vyráběly z pšeničného zrna, ale jak se vyrábí dnes, těžko říct. Někteří výrobci to pojímají jako výrobní tajemství a můžeme se jen domnívat, že tam někdy převažuje víc chemie.
Rozklepneme si do hrnečku tři vejce (nedáváme je přímo do rozpracovaného pokrmu, abychom mohli zkontrolovat nezávadnost vajec, může se stát, že při rozklepnutí je vejce cítit a ruku již nezadržíme, znehodnotíme tak celý pokrm). Vejce z hrnku vlijeme na horké a rozpuštěné kvasnice. Mícháme, kvasnice začnou houstnout a vymícháme je do požadované hustoty. Pokud se nám zdá pomazánka hustá a chtěli bychom ji spíše řidší, aby se dala dobře roztírat, zředíme ji mlékem a ještě na plotně chvíli mícháme.
Diskuze k článku