Jak udělat kuře na paprice se smetanou | recept
Recept na českou klasiku. Kuře na paprice se smetanou je česká gastronomická stálice. Nabízíme recept a pracovní postup, v jehož závěru budeme podávat měkké, ale pevné kuřecí maso zalité silnou, po paprice chutnající smetanovou omáčkou. Věříme, že kuře na paprice se smetanou podle našeho receptu obstojí i před přísnými posuzovateli.
Co je potřeba
- Celé kuře nebo kuřecí stehna
- Máslo nebo rostlinné máslo
- Mletá sladká, případně i pálivá paprika
- Smetana
- Cibule
- Sůl
Na paprice a se smetanou se dřív připravovala slepice. Jenže slepice v současné době v obchodech příliš nebývají, a také – kdo má čas maso několik hodin vařit? Kuře na paprice se smetanou potřebuje mnohem kratší dobu na přípravu. Kuřecí maso je jemné a na rozdíl od slepice chutná každému bez výhrad. A další klad – protože kuře na paprice podle našeho receptu budeme dusit, nebude maso „vyvařené“. I když bude měkké, zůstane pevné a bude mít dobrou chuť po použitých surovinách.
Kuře na paprice můžeme připravovat z jakéhokoliv kuřecího masa: prsa, stehna, a nebo kuře celé. Nejvydatnější omáčka je z celého kuřete. Když budeme používat mražené kuře, vyndáme je večer před přípravou z mrazáku, aby volně rozmrzlo. Pak kuře opláchneme studenou vodou. Chlazené kuře jenom opláchneme.
Silným nožem kuře naporcujeme. Odkrojíme stehna, komu vadí kůže, stáhne ji. Pak stehna v kloubu přepůlíme. Odřízneme křídla, poslední článek odsekneme. Odřízneme nebo odsekneme prsní část i s kostmi. Sundáme kůži. Prsa i s kostí přeřízneme na polovinu, jde to snadno. Hřbetní část necháme vcelku. Když budeme používat pouze stehna, přepůlíme je. Porce masa rychle opláchneme, abychom odplavili případné úlomky kostí.
Kůže kuřete spolu s koncovými články křídel a hřbetní kostí zalijeme studenou vodou a uvaříme zvlášť.
Oloupeme, opláchneme a drobně nakrájíme dvě větší cibule. Na asi 100 gramech másla nebo rostlinného másla osmažíme cibulku do světlé zlaté barvy (nesmí být syrová). Vložíme porce kuřete a ze všech stran je orestujeme, aby se zatáhlo a nebylo ve výsledku „hadrovaté“. Osolíme, maso vařečkou shrneme k jedné straně kastrolu a v tuku rozpustíme vrchovatou lžíci dobré mleté sladké papriky.
Maso z kuřete zamícháme, aby se rozpuštěnou paprikou ze všech stran obalilo. Zmírníme plamen, na minutu dvě maso přiklopíme. Po přídavku soli a papriky pustí trochu vlastní šťávy. Hlídáme, abychom nepřipálili (to je u mleté papriky hned – a s připálenou paprikou už nic nenaděláme). Pak zalijeme vroucím vývarem (z kůží), ale aby bylo maso ponořené jen do poloviny.
Pod pokličkou a při mírné teplotě kuře dusíme. Občas zkontrolujeme, jestli se tekutina neodpařila – udržujeme stav na polovičním potopení. Kuřecí maso při kontrole obracíme. Když je kuře měkké, že odpadá od kosti (to je tak za 30 až 45 minut – podle velikosti), doplníme vodu, aby bylo maso ponořené (nebo k masu vlijeme přecezený vývar z kůží), ale kousky kuřete hned vyndáme. Tento úkon provádíme proto, aby se z masa „opláchly“ do budoucí smetanové omáčky všechny koncentrované dobré chutě a při následné operaci nepřišly nazmar.
Maso na talíři nebo na míse necháme zchladnout a zatím dokončíme omáčku ke kuřeti na paprice. V kastrolu nám zbyla šťáva z dušeného kuřete. Protože jsme tepelně upravovali i kosti (někdo i kůže), má základ na omáčku silnou masovou chuť. A to i přesto, že jsme jej na závěr trochu zředili. Cibule se téměř rozdusila. Na povrchu se tvoří ostrůvky tuku a rozpuštěné papriky.
V hrnečku rozkvedláme kelímek smetany a dvě zarovnané polévkové lžíce hladké mouky. Vlijeme do základu a promícháme. Ve vzniklé „emulzi“ se rozptýlí i tuk z povrchu omáčky. Za stálého míchání provaříme. Ochutnáme a případně dosolíme. Když pokrm není určen pro děti, můžeme přidat čtvrt čajové lžičky mleté pálivé papriky. Žádné jiné koření do papriky nepřidáváme. Počítáme s tím, že hlavně dorůstající děti si omáčku rády přidají. Jestliže je omáčka příliš hustá, zředíme vývarem nebo mlékem. Když je řídká, přidáme ještě trochu rozkvedlané mouky nebo kuličku moučného másla. Omáčku odstavíme, aby se nepřipálila.
Kuřecí maso mezitím trochu zchladlo, takže nebude pálit do prstů. Obereme je z kostí, případně vytřídíme kůže (v rodině se třeba najde někdo, kdo si na nich pochutná). Snažíme se maso co nejméně dělit, aby pak měl strávník do čeho „zakrojit“. Kosti obereme opravdu důkladně. Maso buď vložíme do smetanové omáčky (častější způsob), a nebo velké kousky odložíme a do omáčky vrátíme jen drobné kousky od kostí.
Kuře na paprice se smetanou podáváme buď jako maso přímo s omáčkou, a nebo můžeme zvolit „slavnostnější“ způsob. Velké kousky kuřecího masa prohřejeme v mikrovlnce a dáme na mísu. Omáčku ke kuřeti přelijeme do omáčníku a na stůl dáme zvlášť. U stolu si pak každý může vybrat kousek masa podle své chuti. Záleží na rodinných zvyklostech.
Klasickou přílohou kuřete na paprice se smetanou jsou houskové knedlíky nebo těstoviny. A perlička na závěr: za Rakouska-Uherska a za První republiky byl tento pokrm velmi oblíbený. Nepřipravoval se jen ze slepice, ale také z telecího (případně vepřového) masa, a nebo z býčích žláz. Pokrmu se říkalo „paprika“ nebo „paprička“ a v hospodách se vařila „na desátou“, aby pánové mohli přijít a dát si přesnídávku „na vidličku“. Telecí papričku s čerstvým loupákem si rád dával například tatínek slavných sourozenců Čapkových.
Tipy
- Když z nějakého důvodu nemůžeme pšeničnou mouku, na udušené maso nepřiléváme vývar, pouze je vyjmeme ze základu. Do zbylého základu přilijeme sladkou smetanu a ručním mixerem rozmixujeme. Cibule omáčku zahustí. Když přihodíme nějakou měkkou kůži, tím lépe bude omáčka bez muky „vázat“.
- Smetanu použijeme sladkou (12, ale ještě lepší je 30%). Sladkou smetanu můžeme lehce provářet. Nebo můžeme dát smetanu zakysanou, ale pak bude mít omáčka jemně nabřesklou chuť. Zakysanou smetanu už nevaříme.
- Zakysaná smetana se někdy srazí. Náprava: do omáčky dáme lžíci syrového másla a ručním mixerem rozmixujeme. Ke sražení došlo prudkým varem zakysané smetany nebo její horší kvalitou.
- Maso z kuřecích kostí obíráme z praktického důvodu. I některým dospělým vadí „zápasit“ na talíři s kostmi, o dětech už vůbec nemluvě. Krom toho – když všechno maso sami v klidu obereme a zužitkujeme do pokrmu, nebudeme se pak zlobit, že strávníci nechávají na talíři kosti „i s půlkou kuřete“. Děti se také mohou v klidu najíst bez našeho zasahování do jejich talíře, což přispěje kulturnosti stolování.
Varování
Mletá paprika a papriková omáčka na snímcích v článku nejsou barevně upravovány ve foto programu. Tak sytou barvu (a stejně „plnou“ chuť) má pravá maďarská paprika (koupená v Maďarsku na tržnici přímo od pěstitele papriky).
Diskuze k článku