Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat domácí rybí salát | recept

Jak udělat domácí rybí salát | recept

Rybí salát | recept. Na domácí rybí salát dobře zužitkujeme části ryb, které zbyly po filetování nebo méně kvalitní části kapra od ocasu. Na rybí salát také můžeme zhodnotit zmrazenou „rybu“, která se rozpadla hned po odpadnutí ledové krusty. Domácí rybí salát poslouží k večeři, a nebo ho můžeme použít na speciality studené kuchyně.

Co je potřeba

  • Rybí maso
  • Vařená kořenová zelenina a hrášek
  • Kyselá okurka
  • 2 vejce
  • 200 g stolního oleje
  • Sůl, cukr, pepř, hořčice, ocet nebo citronová šťáva
  • Případně cibule a worcesterská omáčka
1

Nabídka čerstvých ryb na českém trhu není valná, navíc nejsou levné. A jestli si lidé z velkých měst mohou koupit čerstvou rybu celoročně, obyvatelé malých měst a vesnic si ji mohou dopřát tak leda na Vánoce a Velikonoce – jestliže nemají ve svém okruhu rybáře, který „má na rozdávání“. Proto se rybí salát z čerstvé ryby může jevit trochu jako rozmařilost. Ale není, naopak.

2

Přípravou rybího salátu si čerstvé rybky „víc dopřejeme“. Na domácí rybí salát zužitkujeme rybí maso, které zůstalo na páteři po filetování. Dobře se hodí také maso z oblasti ocasu, kde jsou menší drobnější kosti, které někdy strávníkům vadí, jestliže se s nimi mají potýkat na talíři. Rybí salát může být východisko, když koupíme zmrazené rybí „filety“, které se po částečném rozmrazení změní na ledovou krustu, hrníček vody a malou hromádku masa.

3

Svaříme půl litru vody se lžicí soli, dvěma lžicemi octa, dvěma bobkovými listy, několika celými pepři a asi třemi kuličkami nového koření. Vaříme krátce, asi tak minutu, pak odstavíme a pod pokličkou necháme ještě asi deset minut, aby se maso už nevařilo, ale nasáklo lákem. Pak přes cedník slijeme, necháme dobře vykapat, vybereme koření.

4

Když jsme vařili části ryb s kostmi, s hodinářskou trpělivostí maso obereme, aby v něm nezbyla ani kůstka. Obrané maso zvážíme. Podle hmotnosti masa nachystáme zeleninu. Pro zachování skutečně rybího charakteru by ji celkově nemělo být víc, než kolik váží maso. Když postačí jen „vzdálená“ chuť a máme rádi zeleninu, můžeme jí připravit dvakrát víc než masa, aby byl poměr jeden díl masa a dva díly zeleniny.

5

Do rybího salátu budeme potřebovat vařenou mrkev, vařený celer, sladkokyselé okurky a sterilovaný hrášek, a to v přibližně stejném množství. Jestliže máme v okruhu možných strávníků člověka alergického na celer, můžeme jej nahradit petrželí nebo pastinákem (není-li alergický i na tuto zeleninu). Do salátu můžeme přidat i trochu cibule, kterou spaříme horkou vodou, aby nehořkla.

6

Ze dvou žloutků a asi 200 gramů stolního oleje připravíme majonézu. Nezabere to víc než čtyři minuty. Do ztuhlé majonézy zašleháme lžíci plnotučné hořčice, půl kávové lžičky soli, půl kávové lžičky cukru, lžíci octa nebo citronové šťávy, na špičku kulatého nože mletého pepře a několik kapek worcesterské omáčky (nemusí být). Bílky zbylé z majonézy uvaříme (v hrníčku a vodní lázni, nebo rychleji v mikrovlnce).

7

Zeleninu nakrájíme na drobné kousky. Maso prsty rozebereme, když by v něm byly kousky delší svaloviny, překrájíme je. Vařené bílky nasekáme nadrobno. Kdybychom primárně předpokládali, že rybí salát budeme používat jen na chlebíčky, můžeme zeleninu i nastrouhat na struhadle s velkými oky, aby se pak salát lépe roztíral. Do zeleniny nalijeme majonézu a dobře promícháme. Ochutnáme, případně dochutíme.

8

Rybí salát dáme na několik hodin do ledničky, aby se dobře proležel. Podáváme s bílým nebo celozrnným pečivem nebo mažeme na plátky veky, bagety, půlky housek či žemlí. Rybím salátem také můžeme plnit půlky vajíček (v tom případě žloutky nasekáme do salátu), vydlabané půlky rajčat, lodičky z poloviny očištěných paprik nebo půlky dobře okapaných zavařených broskví.

Varování

Do domácího rybího salátu by byla škoda dávat kupované majonézy. Kromě chuti a podstatné láce hraje pro domácí majonézu i složení kupovaného produktu. Ani jeden není prost emulgátů (slizkost), konzervantů, chemických dochucovadel, aromat, barviv a látek nahrazujících olej a vaječné žloutky. Složení, chuť a konzistence tak zvaných tatarských omáček je ještě horší. Při jejich použití by byla celá práce s domácím salátem zbytečná a čerstvé suroviny by přišly nazmar.

Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.