Jak udělat chutné lečo s cuketou | recept
Lečo s cuketou | recept. Dušená zelenina, jejíž základ tvoří čerstvé papriky, rajčata, cibule a koření jsou specialitou maďarské kuchyně (lecsó– lečo), kde jsou zvyklí na poněkud ostřejší a pálivou variantu. Pokud se jim chceme přiblížit, s našimi již zmíněnými ingrediencemi si úplně vystačíme a nazývané lečo nikterak neurazíme. Při přípravě leča můžeme improvizovat a použít různé obměny surovin, v našem případě nahradíme část paprik cuketou, která obohatí tento pokrm o další minerály a vitamíny, jež obsahuje. Varianta cuketového leča je lahodný pokrm, který charakterizuje letní jídelníček. Připravte si chutné lečo s cuketou.
Co je potřeba
papriky
rajčata
cuketa
uzenina
několik vajec (podle počtu strávníků)
2 cibule
2 lžíce sádla (olej)
sůl, pepř, koření
Papriky zbavíme středů se zrníčky a nakrájímeje na malé kousky. Rajčata, pokud nechceme na nich nechat slupky, zakrojíme po jejich obvodu a spaříme v horké vodě. Po chvíli vyjmeme, stáhneme je ze slupek a nakrájíme rajčata také na menší kousky. Oloupanou cuketu zbavíme středové dužiny, malé cukety nakrájíme celé i se středem.
Nakrájenou zeleninu postupně přidáváme na zpěněnou cibulku, nejdříve papriky a pak ostatní a dusíme do měkka. Poměr co do množství paprik a rajčat neřešíme, dáme podle našich možností. Vodou nepodléváme, zelenina pustí sama šťávu. Když podušená směs změkne, přidáme na kostky nakrájenou uzeninu, můžeme použít i masové přebytky a necháme dobře prohřát. Nakonec rozklepneme několik vajec, množství záleží na vás a na počtu strávníků. Dochutíme kořením, osolíme a případně opepříme (tady opatrně, pokud byla některá z paprik pálivá, tím již lečo získalo pikantní chuť). Lečo výtečně chutná s pečivem, někdo volí jako přílohu brambory nebo rýži. Přejeme dobré pochutnání!
Diskuze k článku