Jak udělat bulharskou pomazánku | recept
Bulharská pomazánka recept. Mnoho lidí má odpor k syrovému masu, takže dává přednost jeho úpravě pečením nebo dušením. Když se koupí kvalitní maso, můžete si udělat tatarák, ale klidně lze zbytek masa uvařit a vyhotovit z něj bulharskou pomazánku. Nejlepší je, když si maso zpracujete sami. Jedině tak víte, že přísady, které sem dáváte, neobsahují velkou dávku „éček“. Základem bulharské pomazánky je tedy prvotřídní výběrové maso. V našem případě by to mělo být hovězí a to raději ze zadní části. Přední část bývá tužší, ne vždy se trefíte a zůstane vám tvrdší.
Co je potřeba
Na výrobu bulharské pomazánky si pro 4 osoby připravte:
- 200 g hovězího zadního (v případě návštěvy si dávku zdvojnásobte i u ostatních surovin)
- 1 cibuli
- 2 kusy brambor
- 3 sterilované okurky
- polovinu sáčkové nebo skleněné malé majonézy
- 2 lžíce kečupu a koření – sůl, pepř, mletou červenou papriku nebo pálivou – záleží na vaší chuti
Hovězí maso se povaří až do doby, kdy změkne. Když tuto fázi neurychlíte a necháte ho pěkně dojít, lépe vám z něj pomazánka půjde umlít.
Rovněž brambory dejte vařit, ale zvlášť, pouští škrob.
Vychladlé maso a brambory pomelte nebo dejte do chopperu. Poslouží vám i kuchyňský robot. Když už jste u toho, zkuste pomlít i okurky a cibuli nebo je jemně pokrájejte. Prvně melte maso, aby vám nebylo líto kousíčků, které ulpí uvnitř strojku. Někomu v pomazánce vadí nerozemleté části, někdo je preferuje. Každý máme jiné chuťové pohárky.
Důležité je, že se připravená hmota nechá půl dne odležet. Je tedy lepší s přípravou začít hned ráno, aby byla pomazánka k večeři již hotová.
Na závěr po uležení v lednici, vyndejte maso a přidejte kečup, majolku, pepř, papriku a sůl.
Určitě si na bulharské pomazánce pochutnáte. Pokud někomu vadí majolka, může jí nahradit máslem a hořčicí, ale to už mění povahu pomazánky a je většinou pod jiným názvem, např. masová.
Diskuze k článku