Jak si vypěstovat granátové jablko | rady
Jak si vypěstovat granátové jablko | rady. Granátové jablko je plodem granátovníku obecného. Co je ale důležité, že granátovník lze pěstovat jako hrnkovou rostlinu třeba na terase, takže granátová jablka s červenými jadérky si můžete vypěstovat sami doma a ochutnávat pak podle libosti. Granátové jablko je sice symbolem plodnosti a znovuzrození, díky obsahu antioxidantů pomáhá šťáva z granátového jablka také v prevenci a léčbě chorob horních cest dýchacích a proti vlivům špatného životního prostředí na zdraví. Jadérka a listy granátového jablka obsahují fytoestrogeny s příznivým vlivem na zdraví mužů i žen, ovlivňují např. stav cév nebo kůže. A já vám poradím, jak si granátové jablko krok za krokem vypěstovat.
Pokyny pro pěstování granátového jablka na začátek
Granátovník budete moct dobře tvarovat, můžete jej proto pěstovat ve formě keříku nebo v podobě stromku na balkoně, na terase nebo v zimní zahradě. Lze samozřejmě zakoupit i trpasličí odrůdy.
Granátovník snáší dobře i nízké teploty do 0 °C, nicméně přes zimu jej vždy přemístěte do chladné místnosti a omezte zálivku. Granátovník obecný dorůstá ve volné přírodě 2 až 5 metrů, známé jsou však i trpasličí odrůdy, ty vám vyrostou do 1 metru.
Pěstování granátovníku – nákup semen
Semena granátovníku koupíte ve specializovaných internetových obchodech. Semena granátovníku vyjměte z obalu a nechte nejprve vykvasit den nebo dva ve vodě. Semena pak propláchněte, odstraňte dužinu a osušte. Vysévejte je ihned.
Klíčivost semen granátovníku je poměrně dobrá, vyžaduje však teplotu 10 až 25 °C.
Podmínky pro pěstování granátovníku
Semena granátovníku zasejte do květináčů, které naplníte směsí zeminy a písku. Můžete použít běžný substrát na pokojové květiny vylehčený pískem nebo agroperlitem v poměru 3:1.
Semena vložíme zhruba do hloubky 1 cm. Dvakrát do měsíce hnojte (od února do září). Rostlinu zimujte při omezené zálivce a při teplotě od 0 do 15 °C tak jako každou subtropickou rostlinu. Granátovník je na zimu opadavý, takže jej můžete zimovat v místnosti s nedostatkem světla.
Čekání na granátová jablka
Granátovník vypěstovaný ze semen roste poměrně rychle, po dvou až třech letech můžete začít zastřihovat a tvarovat jeho korunku nebo keřovitý tvar. Za dobrých podmínek začne plodit granátová jablka ve stáří 5 – 7 let.
Zakrslá odrůda Nana, která se pěstuje jako bonsaj, plodí již ve dvou letech.
Jak jíst granátová jablka
Granátová jablka se nejí stejně jako naše jablka. Granátová jablka mají tvrdou slupku, ke šťavnaté dužině se lze dostat několika postupy.
Jeden z nich je následující: Z granátového jablka odkrojte část s kalichem a potom jej nařízněte na čtyřech místech. Poté na pět minut jablko ponořte do misky s vodou a potom ho roztrhněte. Tenkou dužnatou přepážku také nejíme, takže si ji budeme snažit oddělit od semen. Ke dnu nádoby s vodou budou padat jedlé části – semena s dužinou, na hladině vody zůstanou nejedné části granátového jablka.
Recepty z granátového jablka
Z granátového jablka se nejčastěji dělá šťáva do koktejlů a džusů.
Z míchaných nápojů je známý nápoj Růžový granát (1/3 šálku džusu z granátového jablka, 1/4 šálku pomerančového džusu, 1/4 šálku perlivé vody, 3 polévkové lžičky vodky a kostky ledu) nebo třeba Granada koktejl s tmavým rumem a granadinou.
Granátové jablko lze kulinářsky upravit jako předkrmy (pomazánka s granátovým jablkem, plněné papriky s granátovým jablkem), hlavní jídla (grilovaný lilek s omáčkou z granátového jablka), saláty (krevetový salát s granátovým jablkem), omáčky, dezerty a řadu nápojů.
Diskuze k článku