Jak si vypěstovat granátové jablko | rady
Jak si vypěstovat granátové jablko | rady. Granátové jablko je plodem granátovníku obecného. Co je ale důležité, že granátovník lze pěstovat jako hrnkovou rostlinu třeba na terase, takže granátová jablka s červenými jadérky si můžete vypěstovat sami doma a ochutnávat pak podle libosti. Granátové jablko je sice symbolem plodnosti a znovuzrození, díky obsahu antioxidantů pomáhá šťáva z granátového jablka také v prevenci a léčbě chorob horních cest dýchacích a proti vlivům špatného životního prostředí na zdraví. Jadérka a listy granátového jablka obsahují fytoestrogeny s příznivým vlivem na zdraví mužů i žen, ovlivňují např. stav cév nebo kůže. A já vám poradím, jak si granátové jablko krok za krokem vypěstovat.
Krok 1
Granátovník budete moct dobře tvarovat, můžete jej proto pěstovat ve formě keříku nebo v podobě stromku na balkoně, na terase nebo v zimní zahradě. Lze samozřejmě zakoupit i trpasličí odrůdy.
Granátovník snáší dobře i nízké teploty do 0 °C, nicméně přes zimu jej vždy přemístěte do chladné místnosti a omezte zálivku. Granátovník obecný dorůstá ve volné přírodě 2 až 5 metrů, známé jsou však i trpasličí odrůdy, ty vám vyrostou do 1 metru.
Krok 2
Semena granátovníku koupíte ve specializovaných internetových obchodech. Semena granátovníku vyjměte z obalu a nechte nejprve vykvasit den nebo dva ve vodě. Semena pak propláchněte, odstraňte dužinu a osušte. Vysévejte je ihned.
Klíčivost semen granátovníku je poměrně dobrá, vyžaduje však teplotu 10 až 25 °C.
Krok 3
Semena granátovníku zasejte do květináčů, které naplníte směsí zeminy a písku. Můžete použít běžný substrát na pokojové květiny vylehčený pískem nebo agroperlitem v poměru 3:1.
Semena vložíme zhruba do hloubky 1 cm. Dvakrát do měsíce hnojte (od února do září). Rostlinu zimujte při omezené zálivce a při teplotě od 0 do 15 °C tak jako každou subtropickou rostlinu. Granátovník je na zimu opadavý, takže jej můžete zimovat v místnosti s nedostatkem světla.
Krok 4
Granátovník vypěstovaný ze semen roste poměrně rychle, po dvou až třech letech můžete začít zastřihovat a tvarovat jeho korunku nebo keřovitý tvar. Za dobrých podmínek začne plodit granátová jablka ve stáří 5 – 7 let.
Zakrslá odrůda Nana, která se pěstuje jako bonsaj, plodí již ve dvou letech.
Krok 5
Granátová jablka se nejí stejně jako naše jablka. Granátová jablka mají tvrdou slupku, ke šťavnaté dužině se lze dostat několika postupy.
Jeden z nich je následující: Z granátového jablka odkrojte část s kalichem a potom jej nařízněte na čtyřech místech. Poté na pět minut jablko ponořte do misky s vodou a potom ho roztrhněte. Tenkou dužnatou přepážku také nejíme, takže si ji budeme snažit oddělit od semen. Ke dnu nádoby s vodou budou padat jedlé části – semena s dužinou, na hladině vody zůstanou nejedné části granátového jablka.
Krok 6
Z granátového jablka se nejčastěji dělá šťáva do koktejlů a džusů.
Z míchaných nápojů je známý nápoj Růžový granát (1/3 šálku džusu z granátového jablka, 1/4 šálku pomerančového džusu, 1/4 šálku perlivé vody, 3 polévkové lžičky vodky a kostky ledu) nebo třeba Granada koktejl s tmavým rumem a granadinou.
Granátové jablko lze kulinářsky upravit jako předkrmy (pomazánka s granátovým jablkem, plněné papriky s granátovým jablkem), hlavní jídla (grilovaný lilek s omáčkou z granátového jablka), saláty (krevetový salát s granátovým jablkem), omáčky, dezerty a řadu nápojů.