Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit vánoční nugátové řezy

02. Leden 2024
Jak připravit vánoční nugátové řezy

Jak připravit vánoční nugátové řezy | recept na nadýchaný piškot s krémovým nugátem. Ano, řezy rozhodně nepatří mezi typické vánoční cukroví, ale proč si nerozšířit repertoár vánočních dobrot o nadýchaný piškot s krémovým nugátem zasypaný čokoládou. Řezy budou velice příjemnou změnou, jak pro Vaše chuťové pohárky, tak pro vaše ruce. Hnětení, válení, vykrajování, mazání a polévání je přeci jen o Vánocích až nad hlavu.

Co je potřeba

Uvedené množství je do formy o velikosti 42 x 29 cm.

Těsto (piškot):

  • 200 g hrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 6 vajíček
  • rum na pokapání piškotu

Nugátový krém:

  • 240 g piškotů
  • 100 g másla 
  • 2 lžíce tmavého kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 125 ml mléka
  • 125 ml rumu

Posyp:

  • 150–200 g kvalitní vysokoprocentní čokolády (dle velikosti řezů)
1

Nejprve si připravte těsto na piškot. Vajíčka rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky v míse utřete s cukrem do bílé jemné pěny, vmíchejte hrubou mouku a následně lehce a pomalu zapracujte vyšlehaný tuhý sníh z bílků.

2

Těsto urovnejte do formy vyložené pečícím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C, 15–20 min. Piškot by měl být po upečení pružný na stisk a zbarvený dozlatova.

3

Ihned po vytažení z trouby horký piškot pocákejte trochou rumu, bude vláčnější a voňavější.

4

Mezitím, co piškot chladne, připravte si nugátový krém.

V míse utřete povolené máslo s vanilkovým cukrem, přidejte kakao, jemně namleté piškoty, mléko a rum a pečlivě promíchejte. V případě, že je nugátový krém příliš hustý (hutný), zřeďte ho přiměřeným množstvím rumu či mléka. Konzistence by měla být snadno roztíratelná, abyste při mazání neporušili nadýchaný piškot.

5

Připravený nugátový krém naneste na vychladnutý piškot.

6

Na závěr zasypte najemno nastrouhanou čokoládou a takto ve formě dejte do chladna, aby krém řádně ztuhnul.

7

Pak už jen mokrým nožem krájejte na řezy.

Tipy

Řezy můžete místo nastrouhané čokolády, posypat tmavým kakaem, ozdobit, či polít rozpuštěnou čokoládou. V případě polití řezů čokoládou buďte opatrní při jejich krájení. Zatuhlá čokoláda se ráda láme a opadává.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.