Jak připravit vánoční nugátové řezy
Jak připravit vánoční nugátové řezy | recept na nadýchaný piškot s krémovým nugátem. Ano, řezy rozhodně nepatří mezi typické vánoční cukroví, ale proč si nerozšířit repertoár vánočních dobrot o nadýchaný piškot s krémovým nugátem zasypaný čokoládou. Řezy budou velice příjemnou změnou, jak pro Vaše chuťové pohárky, tak pro vaše ruce. Hnětení, válení, vykrajování, mazání a polévání je přeci jen o Vánocích až nad hlavu.
Co je potřeba
Uvedené množství je do formy o velikosti 42 x 29 cm.
Těsto (piškot):
- 200 g hrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 6 vajíček
- rum na pokapání piškotu
Nugátový krém:
- 240 g piškotů
- 100 g másla
- 2 lžíce tmavého kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 125 ml mléka
- 125 ml rumu
Posyp:
- 150–200 g kvalitní vysokoprocentní čokolády (dle velikosti řezů)
Nejprve si připravte těsto na piškot. Vajíčka rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky v míse utřete s cukrem do bílé jemné pěny, vmíchejte hrubou mouku a následně lehce a pomalu zapracujte vyšlehaný tuhý sníh z bílků.
Těsto urovnejte do formy vyložené pečícím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C, 15–20 min. Piškot by měl být po upečení pružný na stisk a zbarvený dozlatova.
Ihned po vytažení z trouby horký piškot pocákejte trochou rumu, bude vláčnější a voňavější.
Mezitím, co piškot chladne, připravte si nugátový krém.
V míse utřete povolené máslo s vanilkovým cukrem, přidejte kakao, jemně namleté piškoty, mléko a rum a pečlivě promíchejte. V případě, že je nugátový krém příliš hustý (hutný), zřeďte ho přiměřeným množstvím rumu či mléka. Konzistence by měla být snadno roztíratelná, abyste při mazání neporušili nadýchaný piškot.
Připravený nugátový krém naneste na vychladnutý piškot.
Na závěr zasypte najemno nastrouhanou čokoládou a takto ve formě dejte do chladna, aby krém řádně ztuhnul.
Pak už jen mokrým nožem krájejte na řezy.
Tipy
Řezy můžete místo nastrouhané čokolády, posypat tmavým kakaem, ozdobit, či polít rozpuštěnou čokoládou. V případě polití řezů čokoládou buďte opatrní při jejich krájení. Zatuhlá čokoláda se ráda láme a opadává.
Diskuze k článku