Jak připravit vánoční nugátové řezy
Jak připravit vánoční nugátové řezy | recept na nadýchaný piškot s krémovým nugátem. Ano, řezy rozhodně nepatří mezi typické vánoční cukroví, ale proč si nerozšířit repertoár vánočních dobrot o nadýchaný piškot s krémovým nugátem zasypaný čokoládou. Řezy budou velice příjemnou změnou, jak pro Vaše chuťové pohárky, tak pro vaše ruce. Hnětení, válení, vykrajování, mazání a polévání je přeci jen o Vánocích až nad hlavu.
Co je potřeba
Uvedené množství je do formy o velikosti 42 x 29 cm.
Těsto (piškot):
- 200 g hrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 6 vajíček
- rum na pokapání piškotu
Nugátový krém:
- 240 g piškotů
- 100 g másla
- 2 lžíce tmavého kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 125 ml mléka
- 125 ml rumu
Posyp:
- 150–200 g kvalitní vysokoprocentní čokolády (dle velikosti řezů)
Krok 1
Nejprve si připravte těsto na piškot. Vajíčka rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky v míse utřete s cukrem do bílé jemné pěny, vmíchejte hrubou mouku a následně lehce a pomalu zapracujte vyšlehaný tuhý sníh z bílků.
Krok 2
Těsto urovnejte do formy vyložené pečícím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 170 °C, 15–20 min. Piškot by měl být po upečení pružný na stisk a zbarvený dozlatova.
Krok 3
Ihned po vytažení z trouby horký piškot pocákejte trochou rumu, bude vláčnější a voňavější.
Krok 4
Mezitím, co piškot chladne, připravte si nugátový krém.
V míse utřete povolené máslo s vanilkovým cukrem, přidejte kakao, jemně namleté piškoty, mléko a rum a pečlivě promíchejte. V případě, že je nugátový krém příliš hustý (hutný), zřeďte ho přiměřeným množstvím rumu či mléka. Konzistence by měla být snadno roztíratelná, abyste při mazání neporušili nadýchaný piškot.
Krok 5
Připravený nugátový krém naneste na vychladnutý piškot.
Krok 6
Na závěr zasypte najemno nastrouhanou čokoládou a takto ve formě dejte do chladna, aby krém řádně ztuhnul.
Krok 7
Pak už jen mokrým nožem krájejte na řezy.
Řezy můžete místo nastrouhané čokolády, posypat tmavým kakaem, ozdobit, či polít rozpuštěnou čokoládou. V případě polití řezů čokoládou buďte opatrní při jejich krájení. Zatuhlá čokoláda se ráda láme a opadává.