Jak připravit salát coleslaw | recept
Salát coleslaw | recept. Salát coleslaw rychle zdomácněl na českých talířích. A snad díky tomu, že je ve své původní podobě chutný, jeho příprava je snadná, rychlá a výrobní cena velice nízká, nestala se jeho receptura předmětem české „náhražkové“ tvořivosti. Výroba coleslawu je v podstatě vždy stejná. Jak připravit salát coleslaw? Přinášíme recept a několik vyzkoušených tipů.
Co je potřeba
- 1 hlávka bílého zelí
- 1 menší cibule
- 1 až 2 mrkve, případně kousek celeru
- 1 až 2 lžičky cukru
- majonéza ze dvou žloutků
- šťávu z půlky citronu
- pepř a sůl
Historie. Salát coleslaw se do Česka dostal zejména prostřednictvím „kentuckého“ řetězce rychlého občerstvení. Ale pochází z Holandska, odkud do USA s holandskými přistěhovalci přišel. I jeho název je vlastně poangličtěný výraz koolsla (zkrácení koolsalade), což značí zelný salát. Po vzoru ze zámoří se i u nás coleslaw podává ke smaženému kuřeti, pečeným masům, do plněných žemlí, s pečivem, a nebo jen tak. Českému jazyku zvyklému na majonézové saláty naprosto vyhovuje.
Nastrouháme jednu až dvě (podle velikosti) syrové mrkve, zvolíme struhadlo s většími oky. Někdo přidává do coleslawu rovněž celer, a to bílý nebo řapíkatý. Celer má poměrně výraznou chuť, a tak by jeho množství mělo být menší než je objem mrkve. Celer je lepší nastrouhat na jemnějším struhadle (řapíkatý nasekat nadrobno).
Přidáme majonézu. Nejlepší je připravit si vlastní ze dvou žloutků a dobrého oleje. Příprava majonézy trvá několik minut, výrobní cena je nižší, ale především víme, co jsme do salátu dali a co budeme jíst. Kupované majonézy nebo dokonce kupované "tatarské omáčky" jsou obvykle doplněny emulgáty, které saláty činí „slizce šlemovitými“.
Coleslaw dochutíme citronovou šťávou (někdo používá ocet nebo balzamikový ocet), jednou až dvěma lžičkami cukru, dvěma špetkami černého nebo bílého pepře a případně ještě solí. Dobře promícháme. V některých receptech (i amerických) se do coleslawu přidává sladká nebo zakysaná smetana nebo ještě olivový olej. Jestliže jsme si připravili vlastní majonézu, není toho třeba.
Tipy
Když vynecháme cukr, můžeme satát s klidným svědomím jíst jako přílohu k masu při tak zvaně dělené stravě.
Diskuze k článku