Co je potřeba

  • 1 hlávka bílého zelí
  • 1 menší cibule
  • 1 až 2 mrkve, případně kousek celeru
  • 1 až 2 lžičky cukru
  • majonéza ze dvou žloutků
  • šťávu z půlky citronu
  • pepř a sůl
1

Popis. Salát coleslaw se připravuje ze syrového bílého zelí (hlavní složka), syrové mrkve, cibule a majonézy, případně se do něj přidává celer (řapíkatý nebo bulva). Zelí tvoří jeho základ, takže při jeho nízké ceně patří salát coleslaw k levným pochoutkám, které lze připravovat celý rok.

2

Historie. Salát coleslaw se do Česka dostal zejména prostřednictvím „kentuckého“ řetězce rychlého občerstvení. Ale pochází z Holandska, odkud do USA s holandskými přistěhovalci přišel. I jeho název je vlastně poangličtěný výraz koolsla (zkrácení koolsalade), což značí zelný salát. Po vzoru ze zámoří se i u nás coleslaw podává ke smaženému kuřeti, pečeným masům, do plněných žemlí, s pečivem, a nebo jen tak. Českému jazyku zvyklému na majonézové saláty naprosto vyhovuje.

3

Bílé hlávkové zelí (obvykle zimní, i když letní je lahodnější) zbavíme svrchních listů, rozkrojíme, vyřežeme košťál (je hořký) a nakrouháme, nakrájíme, rozsekáme v robotu nebo nastrouháme na struhadle. Varianta strouhání je rychlá a výsledek dobrý (někomu nudličky vadí).

4

Zelí posypeme půl lžičkou soli a rukama promneme, aby změklo a pustilo trochu šťávy. Se solí opatrně, zelí se snadno přesolí, a pak není jiná náprava, než přidat další zelí. Nasekáme jednu malou cibulku. Cibuli nikdy nestrouháme ani nedrtíme v robotu, zhořkla by a zkazila by všechny přísady.

5

Nastrouháme jednu až dvě (podle velikosti) syrové mrkve, zvolíme struhadlo s většími oky. Někdo přidává do coleslawu rovněž celer, a to bílý nebo řapíkatý. Celer má poměrně výraznou chuť, a tak by jeho množství mělo být menší než je objem mrkve. Celer je lepší nastrouhat na jemnějším struhadle (řapíkatý nasekat nadrobno).

6

Přidáme majonézu. Nejlepší je připravit si vlastní ze dvou žloutků a dobrého oleje. Příprava majonézy trvá několik minut, výrobní cena je nižší, ale především víme, co jsme do salátu dali a co budeme jíst. Kupované majonézy nebo dokonce kupované "tatarské omáčky" jsou obvykle doplněny emulgáty, které saláty činí „slizce šlemovitými“.

7

Coleslaw dochutíme citronovou šťávou (někdo používá ocet nebo balzamikový ocet), jednou až dvěma lžičkami cukru, dvěma špetkami černého nebo bílého pepře a případně ještě solí. Dobře promícháme. V některých receptech (i amerických) se do coleslawu přidává sladká nebo zakysaná smetana nebo ještě olivový olej. Jestliže jsme si připravili vlastní majonézu, není toho třeba.

8

Salát přemístíme z „výrobní“ mísy do misky (nebo krabičky) s víkem. Dobře upěchujeme, aby se chutě prolnuly a necháme jej několik hodin v chladnu rozležet. Kdo spěchá, může konzumovat hned, a také si pochutná.

Tipy

Když vynecháme cukr, můžeme satát s klidným svědomím jíst jako přílohu k masu při tak zvaně dělené stravě.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.833335
Average: 4.8 (12 votes)