Jak připravit pikantní čatní ze sušených meruněk | recept
Jak připravit pikantní čatní ze sušených meruněk | recept. Jedinečná specialita, která vás osloví svou intenzivní sladkokyselou chutí a marmeládově vláčnou konzistencí. Té je v případě tohoto čatní dosaženo rozvařením sladkých sušených meruněk s červenou cibulí, delikátně doplňující výrazný akcent česneku a hrubozrnné hořčice.
Co je potřeba
- 200 g sušených meruněk
- 1 červená cibule
- 2–3 stroužky česneku
- 4 lžíce třtinového cukru
- 150 ml jablečného octa
- 150 ml vody
- 2–3 lžíce hrubozrnné hořčice
- špetka soli
Nakrájené meruňky vsypte do kastrůlku společně s najemno nakrájenou červenou cibulí, drobně nasekaným česnekem, cukrem a vše zalijte octem a vodou.
Pomalu přiveďte k varu a na mírném ohni za občasného míchání vařte přibližně 15 minut do zhoustnutí a změknutí meruněk. Z počátku vařte přiklopené, ke konci ale poklici odklopte, aby se mohl zbylý ocet vypařit a čatní se rozvonělo zkaramelizovaným cukrem.
Horké čatní rozdělte do sklenic a zavíčkujte. V pokojové teplotě nechejte zcela vychladnout, poté skladuje v temnu a chladu. V lednici vydrží opravdu dlouho. Měsíc určitě, poté už jsme poslední skleničku zkonzumovali.
Meruňkové čatní skvěle doplní sušenou šunku, se kterou vytvoří opravdovou delikatesu, ale chutná i s výraznými aromatickými sýry (plísňové či kozí). Báječně zvýrazní i jemnou chuť kuřecího masa či bělomasých ryb a promíchané s těstovinami zastane rychlou a nesmírně chutnou večeři.
Tipy
S octy i hořčicemi můžete u tohoto čatní bez obav experimentovat a tím lehce obměňovat jeho chuť. Neváhejte využít vinného octa či bylinkou ochuceného octa a druhů hořčic je rovněž celá řada. Ba co víc, do čatní můžete přidat i čerstvé bylinky. Rozmarýn či tymián jej doslova pozvednou.
Diskuze k článku