Jak připravit pečené brambory s barbecue kuřetem | recept
Jak připravit pečené brambory s barbecue kuřetem | recept. Následující recept na pečené brambory s barbecue kuřetem můžete využít třeba tehdy, když vám zbyde pečené či grilované (ale i jinak připravené) kuře. Dále už budete potřebovat jen několik ingrediencí, které je navíc možné podle potřeby obměňovat. Pokrm lze připravit s použitím kupované BBQ omáčky, ale nabízíme vám i recept na domácí omáčku.
Co je potřeba
- 2 hrnky pokrájeného pečeného masa
- 6 větších brambor
- 1 velká cibule (nejlépe červená)
- mořská sůl dle potřeby
- čerstvé či sušené bylinky (např. bazalka, libeček, petrželka, rozmarýn, pažitka, šalvěj, apod.)
- 1 hrnek strouhaného či krájeného sýra (např. gouda, balkánský sýr nebo jiný druh dle chuti)
- sůl
- malé množství olivového oleje na pokapání brambor
Na domácí barbecue omáčku budeme potřebovat:
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 malou cibuli
- 2 stroužky česneku
- 200 g pasírovaných či krájených rajčat
- 1 lžičku jablečného či vinného octa nebo citronové šťávy
- 1 lžíci javorového sirupu nebo medu
- 1 lžíci třtinového cukru
- 1 lžíci tmavé sojové omáčky
- 1 lžičku worcesterové omáčky
- sůl, mletý černý pepř (zhruba ½ lžičky od každého)
- chilli dle chuti
Brambory omyjeme a očistíme kartáčkem (případně oloupeme, pokud nejsou dostatečně kvalitní). Vložíme je do zapékací mísy vyložené pečicím papírem, zakápneme je trochou olivového oleje a posypeme přiměřeným množstvím soli a oblíbených bylinek.
Zapékací mísu vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme je doměkka zhruba 1 hodinu (v závislosti na jejich velikosti). Poté je necháme mírně zchladnout a vydlabeme vršek, abychom je mohli naplnit.
Mezitím si připravíme domácí barbecue omáčku: Na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek, posléze přidáme rajčata, ocet, třtinový cukr, javorový sirup či med, sůl a koření.
Vše dusíme v otevřeném hrnci, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec ji ochutíme sojovou a worcesterovou omáčkou. Barbecue omáčku poté rozmixujeme ponorným mixérem a případně ji můžeme ještě propasírovat přes síto.
Tipy
Místo brambor lze použít také batáty.
Vnitřek vydlabaných pečených brambor můžete zapéct s případnou zbylou masovou směsí nebo jinými ingrediencemi, co zrovna máte doma.
Barbecue omáčku je možné připravit i ve větším množství, v lednici vydrží asi týden, větší množství se pak dá zavařit či zamrazit. Využijete ji při grilování jako marinádu i přílohovou omáčku, hodí se také k pečenému masu, do hamburgerů a dalších pokrmů.
Diskuze k článku