Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit obložené mísy (šunková, sýrová, mozzarelová) | tipy na servírování

26. Prosinec 2023
Jak připravit obložené mísy (šunková, sýrová, mozzarelová) | tipy na servírování

Jak připravit obložené mísy (šunková, sýrová, mozzarelová) | tipy na servírování pohoštění nejen pro slavnostní příležitosti. Silvestr, narozeniny, různá výročí či jen rodinná setkání se nesou v duchu, co nachystat za pohoštění, aby všeho bylo dost, každý si pochutnal a zároveň, aby to hezky vypadalo. Nabízíme článek obsahující recepty a tipy pro servírování pohoštění.

Šunkový talíř

Šunkový talíř je bezesporu menší zátěží pro trávení než kaloricky vydatnější sýrovýJ  Navíc pokud zvolíte šunku s vyšším obsahem masa, a menším podílem soli, máte téměř „zdravé“ mlsání, které při oslavách a rautech rozhodně neuškodí.

Množství surovin se odvíjí dle počtu strávníků.

Suroviny:

  • jakákoliv plátková šunka (vepřová, kuřecí), či šunkový salám, debrecínka, kladenská pečeně, moravské uzené (oblíbený měkký salám)
  • kyselé okurky
  • lístky salátu Little gem.
Jak připravit obložené mísy (šunková, sýrová, mozzarelová) | tipy na servírování
1

Vámi zvolený měkký salám složte, jednoduše ledabyle přehněte plátky na menší kousky či zarolujte a střídavě, těsně k sobě skládejte na talíř.

2

Na závěr vsuňte pro oživení barev nakrájenou kyselou okurku a lístky salátu.

Sýrový talíř

Sýry a navíc sýry takových druhů. A jen málo lidí jimi pohrdne. Vyberte ty, které nejvíce chutnají Vám, rodině, oslavencům a vytvořte sýrový talíř plný chutí a vůní.

Množství surovin se odvíjí dle počtu strávníků.

Suroviny:

  • plátkový sýr (gouda, eidam, uzený, emmentál, Krolewski, Madeland…) – plátky rozkrojte napůl
  • Blaťácké zlato (i ochucené), Niva, Hermelín, Vltavín, Camembert  – nakrájejte na klínky (trojúhelníky)
  • sýr v celku (gouda, eidam, uzený, emmentál, Krolewski) – nakrájejte na hranolky
  • jadel, parenica – nakrájejte na plátky
  • kyselé okurky
  • lístky salátu Little gem
Jak připravit obložené mísy (šunková, sýrová, mozzarelová) | tipy na servírování
3

Vámi zvolené sýry upravte dle potřeby a střídavě, těsně k sobě, i přes sebe, skládejte na talíř.

4

Na závěr přidejte pro oživení nakrájenou kyselou okurku a lístky salátu.

Tipy a rady

Sýry nakrájené na hranolky a klínky vsuňte do talíře mezi posledními – „zapasujete“ je kamkoliv. Sýry nakrájené na klínky jsou převážně měkké a potřebují opatrnější zacházení.

Mozzarelový talíř

Máte rádi mozzarellu? Úžasný, lehce stravitelný, dietní sýr z Itálie, který je chuťově neutrální, tudíž se „přizpůsobí“ jakémukoliv ochucení? Pokud ano, rozhodně nejste sami a věřte, že při oslavách a posezeních bude mizet před očima. Takže rychle do toho.

Množství surovin se odvíjí dle počtu strávníků.

Suroviny:

  • mozzarella
  • cherry rajčata
  • sušená bazalka, směs italské koření nebo provensálské koření
  • sůl, pepř dle chuti
  • olivový olej na pokapání
  • lístky salátu Little gem
Jak připravit obložené mísy (šunková, sýrová, mozzarelová) | tipy na servírování
5

Mozzarellu natrhejte na různě velké kousky (natrhaná vypadá lépe než úhledně nakrájená) a poházejte je do hlubokého talíře.

6

Cherry rajčata a lístky salátu podle velikosti buď přepulte či nechte celé a vsuňte mezi Mozzarellu.

7

Na závěr dochuťte kořením a pokapejte olivovým olejem.

Tipy a rady

Koření je samozřejmě lepší použít čerstvé – jak chuťově, tak pro oko, takže pokud máte, neváhejte. Rovněž i pepř je lepší namletý z mlýnku, a to ne zcela najemno.

Tipy na servírování

Jak připravit obložené mísy (šunková, sýrová, mozzarelová) | tipy na servírování
Jak připravit obložené mísy (šunková, sýrová, mozzarelová) | tipy na servírování
Jak připravit obložené mísy (šunková, sýrová, mozzarelová) | tipy na servírování
Jak připravit obložené mísy (šunková, sýrová, mozzarelová) | tipy na servírování
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit zeleninovou mísu
Jak připravit zeleninovou mísu
Jak připravit zeleninovou mísu | recept na silvestrovské pohoštění. Je libo trochu zdravého mlsání? Připravte zeleninovou mísu, která je jednak lákavá…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.