Jak připravit obložené mísy (šunková, sýrová, mozzarelová) | tipy na servírování
Jak připravit obložené mísy (šunková, sýrová, mozzarelová) | tipy na servírování pohoštění nejen pro slavnostní příležitosti. Silvestr, narozeniny, různá výročí či jen rodinná setkání se nesou v duchu, co nachystat za pohoštění, aby všeho bylo dost, každý si pochutnal a zároveň, aby to hezky vypadalo. Nabízíme článek obsahující recepty a tipy pro servírování pohoštění.
Šunkový talíř je bezesporu menší zátěží pro trávení než kaloricky vydatnější sýrovýJ Navíc pokud zvolíte šunku s vyšším obsahem masa, a menším podílem soli, máte téměř „zdravé“ mlsání, které při oslavách a rautech rozhodně neuškodí.
Množství surovin se odvíjí dle počtu strávníků.
Suroviny:
- jakákoliv plátková šunka (vepřová, kuřecí), či šunkový salám, debrecínka, kladenská pečeně, moravské uzené (oblíbený měkký salám)
- kyselé okurky
- lístky salátu Little gem.
Krok 1
Vámi zvolený měkký salám složte, jednoduše ledabyle přehněte plátky na menší kousky či zarolujte a střídavě, těsně k sobě skládejte na talíř.
Krok 2
Na závěr vsuňte pro oživení barev nakrájenou kyselou okurku a lístky salátu.
Sýry a navíc sýry takových druhů. A jen málo lidí jimi pohrdne. Vyberte ty, které nejvíce chutnají Vám, rodině, oslavencům a vytvořte sýrový talíř plný chutí a vůní.
Množství surovin se odvíjí dle počtu strávníků.
Suroviny:
- plátkový sýr (gouda, eidam, uzený, emmentál, Krolewski, Madeland…) – plátky rozkrojte napůl
- Blaťácké zlato (i ochucené), Niva, Hermelín, Vltavín, Camembert – nakrájejte na klínky (trojúhelníky)
- sýr v celku (gouda, eidam, uzený, emmentál, Krolewski) – nakrájejte na hranolky
- jadel, parenica – nakrájejte na plátky
- kyselé okurky
- lístky salátu Little gem
Krok 3
Vámi zvolené sýry upravte dle potřeby a střídavě, těsně k sobě, i přes sebe, skládejte na talíř.
Krok 4
Na závěr přidejte pro oživení nakrájenou kyselou okurku a lístky salátu.
Sýry nakrájené na hranolky a klínky vsuňte do talíře mezi posledními – „zapasujete“ je kamkoliv. Sýry nakrájené na klínky jsou převážně měkké a potřebují opatrnější zacházení.
Máte rádi mozzarellu? Úžasný, lehce stravitelný, dietní sýr z Itálie, který je chuťově neutrální, tudíž se „přizpůsobí“ jakémukoliv ochucení? Pokud ano, rozhodně nejste sami a věřte, že při oslavách a posezeních bude mizet před očima. Takže rychle do toho.
Množství surovin se odvíjí dle počtu strávníků.
Suroviny:
- mozzarella
- cherry rajčata
- sušená bazalka, směs italské koření nebo provensálské koření
- sůl, pepř dle chuti
- olivový olej na pokapání
- lístky salátu Little gem
Krok 5
Mozzarellu natrhejte na různě velké kousky (natrhaná vypadá lépe než úhledně nakrájená) a poházejte je do hlubokého talíře.
Krok 6
Cherry rajčata a lístky salátu podle velikosti buď přepulte či nechte celé a vsuňte mezi Mozzarellu.
Krok 7
Na závěr dochuťte kořením a pokapejte olivovým olejem.
Koření je samozřejmě lepší použít čerstvé – jak chuťově, tak pro oko, takže pokud máte, neváhejte. Rovněž i pepř je lepší namletý z mlýnku, a to ne zcela najemno.