Jak připravit dietní kuřecí paštiku | recept
Jak připravit dietní kuřecí paštiku | recept. O tom, jaké „hrozné“ věci bývají přihazovány do průmyslově vyráběných paštik, se hovoří s velkou oblibou. Ale ještě raději lidé paštiky konzumují. Jestliže chceme vědět, z čeho se paštiky na našem talíři či chlebu skládají, vyrábějme si je doma. Při dodržení některých zásad to není moc složité. A můžeme si připravit paštiku podle vlastní chuti, a nebo i v souladu s naší dietou. Přinášíme tipy, jak na výrobu domácích paštik.
Co je potřeba
Kuřecí paštika:
1 kg kuřecího masa (např. křídla, skelety)
3 hřebíčky
5 kuliček nového koření
100 g uzeného špeku nebo anglické slaniny
1 cibule
1 šlehačka
sůl a pepř
případně mrkev, petržel a celer
Játrová paštika:
1/2 kg jater
100 g slaniny
2 cibule
3 hřebíčky
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 smetana
1 vejce
sůl a pepř
Paštiky jsou tak zvaně uzenářské výrobky, které se vyrábějí většinou z předem tepelně upraveného masa (nebo alespoň dílu masa) a na závěr se znovu tepelně upravují. Na výrobu paštik se nejčastěji používá maso vepřové, drůbeží, telecí (když je k mání) a dále játra nebo vykostěné ryby. Zvolené maso se nejprve uvaří nebo podusí na cibuli a následně jemně rozmixuje s kořením a ingerdiencemi podle konkrétního předpisu.
Do řídké fáše se přidá víceprocentní smetana nebo vejce, což při varu maso spojí. Jestliže na výrobu paštiky použijeme řeznicky méně hodnotné maso (například kuřecí křídla s kůží), které má vysoký obsah kolagenu, paštika po vychladnutí ztuhne i bez smetany či vajec. Paštiku není třeba zahušťovat moukou nebo strouhánkou. Jednak se tím snižuje nutriční hodnota pokrmu, jednak tím paštika získá chuť sekané či prejtu.
Typickým kořením pro paštiky jsou nové koření, bobkový list, hřebíček a pepř. Koření utlučeme najemno, respektive umeleme nahrubo. Můžeme použít i komerčně připravené směsi určené na paštiky. Další chuťovou složkou paštiky tvoří osmažená cibule a do směsi často přidávaná uzená slanina či špek. Tenkými plátky slaniny nebo špeku se paštika rovněž častokrát obkládá při závěrečné tepelné úpravě.
Domácí paštiky vaříme nebo pečeme v páře. Buď směsí naplníme pekáček, terinu nebo zapékací misku s poklicí nebo dáme paštiku do širších a nižších zavařovacích sklenic (masovky). Zvolené nádoby vložíme do vodní lázně (nebo do trouby na pečicí plech podlitý vodou). V pekáčku nebo v misce vaříme tak dlouho, dokud není paštika uprostřed tuhá. Sklenice vaříme minimálně půl hodiny při 100 °C. Kdybychom některou složku (třeba játra) použili podle receptu v syrovém stavu, je třeba paštiku vařit hodinu. Proč v páře? Paštika nevyschne. Při vychládání se do ní zpět vsákne teplem puštěná šťáva a paštika je dobře roztíratelná.
Recept na paštiku z kuřecích křídel (vhodná pro děti a nemocné) Kilogram kuřecích křídel (nebo skeletů) uvaříme doměkka. Maso a kůže obereme z kostí a jemně rozmixujeme se třemi hřebíčky, pěti kuličkami nového koření, 100 g uzeného špeku nebo anglické slaniny (předem nakrájet), jednou osmaženou cibulí a jedním kelímkem šlehačky. Dochutíme solí a mletým černým pepřem. Dáme zavařit. Do této směsi můžeme pro změnu rozmixovat dvě vařené mrkve, dvě petržele a kousek celeru. Když vynecháme špek, je paštika skoro bez tuku a mohou ji jíst i lidé se šetrnou nebo redukční dietou. Paštika neobsahuje žádnou mouku, a proto je vhodná i pro bezlepkovou dietu a dělenou stravu.
Recept na jednoduchou játrovou paštiku
Půl kilogramu jater opečeme na 100 gramech slaniny se dvěma cibulemi, třemi hřebíčky, třemi kuličkami nového koření a jedním bobkovým listem. Udusíme doměkka a rozmixujeme s kelímkem smetany, jedním vejcem, solí a mletým pepřem. Ve vodní lázni paštiku půl hodiny vaříme. Játrová paštika je hotová.
Diskuze k článku