Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit čínské sladkokyselé kuře | recept

Jak připravit čínské sladkokyselé kuře | recept

Čínské sladkokyselé kuře | recept. Sladkokyselé kuřecí maso patří mezi tradiční recepty čínské kuchyně. Doma si jej připravíte velmi snadno a navíc bez použití glutamátu. Na následujících řádcích naleznete postup, jak čínské sladkokyselé kuře připravit a také tipy, jak tento pokrm můžete ozvláštnit.

Co je potřeba

  • rostlinný olej na smažení
  • 500 g kuřecích prsních či stehenních řízků
  • 2 stroužky česneku
  • 1 jarní cibulka
  • 1 mrkev
  • 1 červená či zelená paprika (můžete přidat i další zeleninu nebo houby – např. pórek, rajčata apod.)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce škrobu
  • čerstvý koriandr

Na sladkokyselou omáčku si připravíme:

  • 3 lžíce kečupu
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • 1 lžíci sojové omáčky
  • 1 lžíci rýžového či jablečného octa
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 1 lžičku škrobu
  • 3 lžíce vody
  • sůl, pepř
1

Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky. V misce rozmícháme vejce se škrobem, poté v této směsi kuřecí kousky obalíme a necháme je odležet 15 minut při pokojové teplotě nebo klidně několik hodin v lednici.

2

Sladkokyselou omáčku připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí. Podle chuti omáčku dosolíme, případně jinak dochutíme.

3

V pánvi rozpálíme rostlinný olej a osmažíme na něm kuřecí kousky ze všech stran dozlatova. Poté je z pánve vyjmeme a vložíme je na talíř vyložený papírovým ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk.

4

Zbylý olej z pánve odstraníme a ponecháme jen zhruba 2 lžíce. Znovu jej zahřejeme, přidáme na jemno nasekaný česnek a orestujeme jej dozlatova. Následně osmažíme na kousky nakrájenou jarní cibulku a posléze i další zeleninu.

5

Do pánve nalijeme připravenou sladkokyselou omáčku a vrátíme do ní osmažené kuřecí maso. Vše krátce prohřejeme a dochutíme nasekaným čerstvým koriandremČínské sladkokyselé kuře podáváme nejlépe ihned, s rýží nebo nudlemi.

Tipy

  • Sladkokyselou omáčku je možné ochutit také švestkovým či mangovým pikantním čatní, ústřicovou omáčkou či zázvorem.
  • Podobně si můžete připravit i sladkokyselé vepřové maso, tofu či krevety.
  • Originální chuti pokrmu dosáhnete, pokud k masu přidáte čerstvý či kompotovaný ananas nebo mango.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.