Jak připravit čínské sladkokyselé kuře | recept
Čínské sladkokyselé kuře | recept. Sladkokyselé kuřecí maso patří mezi tradiční recepty čínské kuchyně. Doma si jej připravíte velmi snadno a navíc bez použití glutamátu. Na následujících řádcích naleznete postup, jak čínské sladkokyselé kuře připravit a také tipy, jak tento pokrm můžete ozvláštnit.
Co je potřeba
- rostlinný olej na smažení
- 500 g kuřecích prsních či stehenních řízků
- 2 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka
- 1 mrkev
- 1 červená či zelená paprika (můžete přidat i další zeleninu nebo houby – např. pórek, rajčata apod.)
- 1 vejce
- 1 lžíce škrobu
- čerstvý koriandr
Na sladkokyselou omáčku si připravíme:
- 3 lžíce kečupu
- 2 lžíce chilli omáčky
- 1 lžíci sojové omáčky
- 1 lžíci rýžového či jablečného octa
- 1 lžíci třtinového cukru
- 1 lžičku škrobu
- 3 lžíce vody
- sůl, pepř
Krok 1
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky. V misce rozmícháme vejce se škrobem, poté v této směsi kuřecí kousky obalíme a necháme je odležet 15 minut při pokojové teplotě nebo klidně několik hodin v lednici.
Krok 2
Sladkokyselou omáčku připravíme smícháním všech uvedených ingrediencí. Podle chuti omáčku dosolíme, případně jinak dochutíme.
Krok 3
V pánvi rozpálíme rostlinný olej a osmažíme na něm kuřecí kousky ze všech stran dozlatova. Poté je z pánve vyjmeme a vložíme je na talíř vyložený papírovým ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk.
Krok 4
Zbylý olej z pánve odstraníme a ponecháme jen zhruba 2 lžíce. Znovu jej zahřejeme, přidáme na jemno nasekaný česnek a orestujeme jej dozlatova. Následně osmažíme na kousky nakrájenou jarní cibulku a posléze i další zeleninu.
Krok 5
Do pánve nalijeme připravenou sladkokyselou omáčku a vrátíme do ní osmažené kuřecí maso. Vše krátce prohřejeme a dochutíme nasekaným čerstvým koriandrem. Čínské sladkokyselé kuře podáváme nejlépe ihned, s rýží nebo nudlemi.
- Sladkokyselou omáčku je možné ochutit také švestkovým či mangovým pikantním čatní, ústřicovou omáčkou či zázvorem.
- Podobně si můžete připravit i sladkokyselé vepřové maso, tofu či krevety.
- Originální chuti pokrmu dosáhnete, pokud k masu přidáte čerstvý či kompotovaný ananas nebo mango.