Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit brokolicovo–pórkový krém (polévku)

Jak připravit brokolicovo–pórkový krém (polévka)

Jak připravit brokolicovo–pórkový krém anebo pórkovo-brokolicový? To už je na samotném kuchaři, jelikož stačí zaměnit množství pórku a brokolice a rázem je z polévky, polévka jiná. Ovšem barva zůstane stále stejná. Pro ty, kteří jedí převážně očima je barva polévky nešťastně zelená. Nedejte se ale odradit a vyzkoušejte! Je tak dobrá, že už Vám barva nebude přítěží.

Co je potřeba

  • 500 g čerstvé či mražené brokolice
  • 1 velký pórek (zelená část do polévky, bílá část na ozdobu polévky v talíři)
  • 1 větší cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • worcesterová omáčka, sojová omáčka
  • tymián, bazalka, majoránka, pepř a sůl (dle chuti)
  • strouhaný muškátový oříšek
1

Nejprve si připravte zeleninu – brokolici nakrájejte na větší kusy, pórek na kolečka, cibuli najemno, prolisujte česnek a také si připravte vývar, ať už domácí z jiného vaření, nebo použijete zakoupený bujon.

Jak připravit brokolicovo–pórkový krém (polévku)
2

Na oleji orestujte cibuli a česnek hezky dozlatova. Přidejte worcester, sojovou omáčku a koření (vyjma muškátového oříšku), a nechte rozvonět.

Jak připravit brokolicovo–pórkový krém (polévku)
3

Poté přidejte pórek.

Jak připravit brokolicovo–pórkový krém (polévku)
4

Až pórek zavadne, přidejte brokolici a zalijte vývarem.

Jak připravit brokolicovo–pórkový krém (polévku)
5

Uvařte doměkka a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek (méně než jiného koření).

Jak připravit brokolicovo–pórkový krém (polévku)
6

Připravenou polévku odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem na krém.

Jak připravit brokolicovo–pórkový krém (polévku)
7

Na závěr přidejte smetanu na vaření, vraťte na plotýnku, jemně zahřejte a promíchejte.

Jak připravit brokolicovo–pórkový krém (polévku)
8

Polévku servírujte dozdobenou buď nakrájeným pórkem (jeho zelená část). Na dozdobení můžete použít také domácí chlebové krutony a vejce uvařené natvrdo.

Jak netradičně připravit krutony – recept ZDE

Jak připravit brokolicovo–pórkový krém (polévku)
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Polévka z patizonu | recept. Patizon se v kontextu české kuchyně neřadí mezi příliš využívané zeleniny. Jeho nejklasičtější úpravou je obalení a smaže…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.