Jak připravit brokolicovo–pórkový krém (polévku)
Jak připravit brokolicovo–pórkový krém anebo pórkovo-brokolicový? To už je na samotném kuchaři, jelikož stačí zaměnit množství pórku a brokolice a rázem je z polévky, polévka jiná. Ovšem barva zůstane stále stejná. Pro ty, kteří jedí převážně očima je barva polévky nešťastně zelená. Nedejte se ale odradit a vyzkoušejte! Je tak dobrá, že už Vám barva nebude přítěží.
Co je potřeba
- 500 g čerstvé či mražené brokolice
- 1 velký pórek (zelená část do polévky, bílá část na ozdobu polévky v talíři)
- 1 větší cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- 100 ml smetany na vaření
- worcesterová omáčka, sojová omáčka
- tymián, bazalka, majoránka, pepř a sůl (dle chuti)
- strouhaný muškátový oříšek
Krok 1
Nejprve si připravte zeleninu – brokolici nakrájejte na větší kusy, pórek na kolečka, cibuli najemno, prolisujte česnek a také si připravte vývar, ať už domácí z jiného vaření, nebo použijete zakoupený bujon.
Krok 2
Na oleji orestujte cibuli a česnek hezky dozlatova. Přidejte worcester, sojovou omáčku a koření (vyjma muškátového oříšku), a nechte rozvonět.
Krok 3
Poté přidejte pórek.
Krok 4
Až pórek zavadne, přidejte brokolici a zalijte vývarem.
Krok 5
Uvařte doměkka a přidejte nastrouhaný muškátový oříšek (méně než jiného koření).
Krok 6
Připravenou polévku odstavte a rozmixujte tyčovým mixérem na krém.
Krok 7
Na závěr přidejte smetanu na vaření, vraťte na plotýnku, jemně zahřejte a promíchejte.
Krok 8
Polévku servírujte dozdobenou buď nakrájeným pórkem (jeho zelená část). Na dozdobení můžete použít také domácí chlebové krutony a vejce uvařené natvrdo.