Jak pracovat s přirozeně bezlepkovými moukami
Jak pracovat s přirozeně bezlepkovými moukami | návod jak se orientovat v bezlepkových druzích mouky. Ať už držíte z jakéhokoliv důvodu bezlepkovou dietu nebo jen občas chcete vařit či péct zdravěji, asi víte, že existují rozmanité druhy přirozeně bezlepkové mouky. Na trhu již běžně seženete mouku kokosovou i mouky z luštěnin. Příprava pokrmů z bezlepkové mouky však nebývá (obzvláště pro začátečníky) úplně jednoduchá. V následujícím článku Vám poradíme, jak pracovat s některými známými i méně známými druhy přirozeně bezlepkové mouky.
Co je potřeba
Viz další kroky
Mouky z bezlepkových obilnin
Kukuřičná mouka
Kukuřičná mouka se hodí k zahušťování a také k pečení kukuřičného chleba i moučníků. Je však vhodné kombinovat ji s jinými druhy bezlepkové mouky, jinak se pečivo může drobit (osobně ji používám ve směsi s moukou čirokovou, rýžovou či jáhlovou). Dá se z ní připravit i těstíčko k obalování masa či zeleniny. Kukuřičnou mouku seženete v hladké, polohrubé i hrubé variantě a ve formě krupice vhodné zejména k přípravě kaše nebo domácí polenty.
Rýžová mouka
Rýžovou mouku využijete k zahušťování omáček, polévek, atd. Má neutrální chuť a hodí se tedy k přípravě slaných i sladkých pokrmů – např. palačinek, pečených moučníků, sušenek, domácích noků, k obalování masa i zeleniny, apod. – opět nejlépe ve směsi různých druhů bezlepkové mouky. Hladká rýžová mouka je také výborná na válení těsta, k vysypání pečicí formy a dobře kyne a pojí těsto.
Čiroková mouka
Tato chuťově neutrální mouka najde uplatnění při pečení sladkého i slaného pečiva (např. indických placek), ovocných koláčů, apod. Dá se s ní také zahušťovat.
Další mouky z bezlepkových obilnin
Jáhlová mouka
Jáhlová mouka se používá (především v kombinaci s jinými moukami) při pečení moučníků i slaného pečiva a také k zahušťování. Připravíte z ní i chutnou kaši, palačinky, domácí noky nebo polévkovou zavářku.
Pohanková mouka
Tento druh mouky je charakteristický svou výraznou chutí. Často se tedy přidává pouze v menším množství a kombinuje se s jinými druhy bezlepkové mouky. Je však velmi zdravá, proto ji neváhejte použít pro přípravu palačinek, pečených moučníků, knedlíků, pečiva, apod.
Amarantová mouka
Amarantová mouka je opět chuťově výrazná, a proto je lepší ji kombinovat s jiným druhem mouky. Je vhodná spíše do nekynutých těst a také k obalování ryb.
Mouka z luštěnin
Cizrnovou, čočkovou a hrachovou mouku využijete především při přípravě těstíčka k obalování a k zahušťování polévek a přípravě dalších slaných pokrmů (např. vegetariánských placek, pomazánek, apod.), ale i k pečení sladkých moučníků.
Sojovou mouku můžete (v kombinaci s dalšími druhy mouky) použít třeba do těsta na lívance.
Mouky z ořechů
Kokosová mouka
Kokosová mouka oplývá příjemnou kokosovou vůní a nasládlou chutí, a hodí se tak spíše do sladkých pokrmů. Při pečení ji přidávejte postupně, v mnohem menším množství než klasickou pšeničnou mouku, neboť velmi dobře absorbuje tekutinu. Moučníky upečené z kokosové mouky jsou krásně vláčné a nedrobí se (do těsta však přidejte o jedno vejce navíc a naopak o trochu méně cukru).
Mandlová mouka
Z mandlové mouky se vyrábí slavné makronky a také dorty a další dezerty. K pečení a k ochucení sladkých pokrmů lze využít také mouku z lískových, vlašských, kešu a dalších ořechů.
Tipy
Existuje celá řada dalších druhů přirozeně bezlepkové mouky, (např. konopná, dýňová, tapioková, maková, lněná, quinoová a mnoho dalších) nebojte se s nimi experimentovat. Na trhu jsou již snadno k sehnání.
Mexická kukuřičná mouka masa harina (dá se sehnat na internetu) je skvělá pro výrobu domácích tortill.
Diskuze k článku