Jak pěstovat reveň neboli rebarboru | rady
Jak pěstovat reveň neboli rebarboru | rady. Ke škodě současných zahradníků je rebarbora pěstována stále méně. Je to však chyba, neboť je to velmi chutná a zdravá rostlina vhodná do koláčů, na džem atd.
Reveň ( Rheum rhabarbrum ) je vytrvalá rostlina pocházející z Asie. Tvoří mohutné růžice listů, které dosahují výšky až 75 cm. Konzumní části jsou řapíky narůžovělé až červené barvy, které sklízíme na jaře, jakmile dosahují výšky až 75 cm a šířky okolo 5 cm. Rostliny tvoří silné až dužnaté kořeny zasahující hluboko do půdy.
Reveň je velmi zdravá a užitečná. Vyznačuje se vyšším podílem vlákniny, vitamínů C a E, je zdrojem hořčíku, draslíku a zinku. Charakteristickou nakyslou chuť jí dodává kyselina šťavelová. Obsah této kyseliny v řapících je nejnižší právě na jaře, a proto se v této době doporučuje její sklizeň.
Reveň je nenáročná zelenina, která dobře roste i na chladnějších místech. Má na teplo menší požadavky, protože je mrazuvzdorná. Trpí v půdách kyselých a zamokřených. K tvorbě mohutných rostlin s kvalitními řapíky je nejideálnější humózní vápněná půda dobře zásobená živinami.
Varování
Opatrnosti však musí dbát lidé s ledvinovými nebo žlučníkovými kameny. Ti by ji neměli raději konzumovat vůbec. Obsahuje totiž velké množství kyseliny šťavelové, ta by mohla způsobit ledvinový zánět anebo i vznik dalších ledvinových kamenů.
Diskuze k článku