Jak pěstovat myrtu | rady
Jak pěstovat myrtu | rady. Myrta je známým stále zeleným keříkem, který roste zcela běžně po celém Středomoří. V České republice se myrta pěstuje spíše v nádobách, kdy se ven dává k letnění, protože není mrazuvzdorná (přežije teplotu maximálně do čtyř stupňů nad nulou). Na zimu se pak myrta musí zazimovat.
Co je potřeba
nádobu
světlé místo
zeminu
zálivku
hnojivo
zimoviště
Myrtu lze pěstovat ze semen. Balíček 5 ks semen myrty vyjde přibližně na 70 Kč. Semena myrty nejprve namočte na jednu hodinu do vlažné vody, poté semena vysévejte při teplotě 20 – 25 °C do substrátu. První klíčky se objeví za 20 – 60 dnů.
V České republice se myrta pěstuje obvykle jako pokojová rostlina. Myrtu však můžete v létě dát také ven. Sazenice myrty proto sázejte do nádob, které pak umístěte na slunné místo na terase, balkonu, parapetu anebo zahradě. Pozor však na příliš agresivní sluníčko!
Rostlina potřebuje hodně vody, protože jinak rychle schne a opadává. Od začátku jara proto myrtu zalévejte odstátou vodou. Kořenový bal myrty nesmí nikdy vyschnout, ale zároveň být ani přemokřený. Myrtě prospívá zvýšená vlhkost, a proto ji roste, prospívá jí to.
Hnojivo rostlině dodávejte od počátku jara jednou za 14 dní. Pro myrtu jsou vhodná 0,1 – 0,2% plná hnojiva.
Myrtu přesazujte pravidelně jednou ročně na jaře do dobře propustné půdy a jen do málo většího květináče. Mladé rostliny myrty potřebují lehčí zeminu, a tedy vyšší obsah rašeliny, ty starší zase mají raději středně těžkou hlínu s vyšším obsahem ornice.
Teplotní minimum myrty jsou 4 °C, a proto je zapotřebí, abyste letněnou myrtu na zimu zazimovali. Na konci léta rostlinu proto přesaďte tam, kde jí nehrozí umrznutí a kde bude mít také dostatek světla. V průběhu zimy se může stát, že vám při špatné péči myrta celá opadá. Nevyhazujte ji, ale starejte se o ni dál, na jaře vám může opět obrazit.
Myrtu rozmnožujte po celý rok prostřednictvím stonkových anebo vrcholových řízků. Délka řízků by se měla pohybovat mezi 4 – 6 cm, jejich spodní část zapíchněte do květináče, pečujte o ně a udržujte v teple okolo 16 °C. Řízky vám pak za 3 – 4 týdny zakoření.
Tipy
Myrtu můžete řezem a stříháním různě tvarovat.
Diskuze k článku