Jak naložit utopence | recept
Jak naložit utopence | recept. Jak je možné utopence naložit? Co si pro naložení utopence přichystat? Základem hospodského receptu na utopence s cibulí je špekáček a cibule. Nálev na utopence je obvykle složen z vody, soli, octa, cukru a koření – např. pepře, nového koření i bobkového listu. Existuje mnoho variací klasického receptu na utopence, včetně nálevu opatřeného kečupem, hořčicí či sójovou omáčkou. Zvláštností také nejsou recepty obohacené o zeleninu - papriku, zelí či okurky. Co ale zkusit utopence naložit v oblíbeném českém nápoji – v pivu?
Co je potřeba
lahev o obsahu čtyř litrů
500 ml černého piva
100 ml vody
50 ml octa
15 kuliček černého pepře
8 kuliček nového koření
7 listů bobkového listu
lžička soli
pro pikantní chuť můžeme přidat také lžičku chilli
asi 14 až 15 špekáčků
6 lžic plnotučné hořčice
2 papriky
6 cibulí
Při přípravě nakládaných utopenců postupujeme následovně. Špekáčky řádně oloupeme, nařízneme a poté, co je vymažeme hořčicí, do nich vložíme plátky cibule. Do sklenice střídavě vrstvíme cibuli s paprikou a špekáčky, přičemž první vrstvou na dně lahve, budou plátky cibule a papriky.
Nálev na utopence vytvoříme tak, že ocet, vodu a pivo společně přivedeme k varu, poté přidáme koření a vaříme až deset minut. Poté je vhodné nálev na utopence ochutnat a popřípadě dochutit. Teplý nálev vlijeme do naplněné sklenice tak, aby byly všechny ingredience pořádně ponořené.
Vše necháme uležet v chladu (nejlépe v lednici) pět až šest dní. A je hotovo. Nelze nic jiného, než popřát dobrou chuť! I Vy jistě najdete verzi naložení utopence, která vám zachutná! Experimentujte v kuchyni i vy.
Tipy
Pokud je pro vás černé pivo příliš sladké, můžete si vyrobit vlastní řezanou verzi se světlým pivem.
Diskuze k článku