Cibulka ve sladkokyselém nálevu | recept. Nakládaná zelenina ve sladkokyselém nálevu je oblíbenou přílohou k jídlu, chuťovkou nebo surovinou k výrobě dalších pochoutek. Nakládat se dá téměř vše. Osvědčenou zeleninou k nakládání je malá cibulka perlovka nebo ostřejší šalotka. Následující recept je roky prověřený a osvědčený. Cibulka je křupavá a chuťově vyvážená. Zkuste ji.
Co je potřeba
- drobná cibulka
Nálev: - 0,7 l vody - 0,3 l 8% octa - 60 g cukru - 20 g soli
Koření do sklenic: - bobkový list - 1/3 kávové lžičky hořčičného semínka - 3 kuličky pepře - 1 kulička nového koření
1
Na nakládání se nejčastěji používá drobná cibule perlovka. K nakládání se může použít i šalotka nebo jiná malá cibulka. Cibulku oloupeme a naskládáme do sklenic.
2
Nálev, kterým budeme cibulky zalévat, připravíme svařením 0,7 l vody a 0,3 l obyčejného 8% octa. Obě tekutiny dáme do hrnce a necháme vařit. Jakmile přijde voda s octem do varu, přidáme odváženou sůl a cukr. Zamícháme a necháme 3 minuty povařit. Pak odstavíme.
3
Připravíme si koření – propláchneme ho na sítku pod vodou. Naplněné sklenice s cibulkou zalijeme horkým nálevem asi půl centimetru pod okraj. .
4
Cibulky zavařujeme nejlépe ve sklenicích o obsahu 0,375 l, aby se daly spotřebovat najednou. Sklenice jsou nejpohodlnější se šroubovacím uzávěrem. Do každé sklenice odměříme koření. Cibulky ve sklenici nemusíme zavařovat samotné, mohou se dozdobit feferonkami nebo jinou barevně kontrastní zeleninou. Cibulky se zavařují při teplotě 80 °C 30 minut.
Diskuze k článku