Jak nahradit vejce při vaření | rady
Jak nahradit vejce při vaření | rady. Slepičí vejce v obchodech stále více zdražují. Navíc nadměrná konzumace vajec je nezdravá, a mezi námi se najdou i alergici, kteří tuto chutnou potravinu nemohou jíst vůbec. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak vejce při vaření nahradit.
Co je potřeba
chuť experimentovat
Kynuté těsto
Abych byla přesnější, mám na mysli kynuté těsto, které obsahuje mléko a tuk. Jestliže na jeho přípravu potřebujete 1 až 2 vejce, s klidem přidejte trochu tuku a mléka navíc. Vejce budou zbytečná.
Solamyl
Velmi populární náhražkou vajec je solamyl. Receptury s jeho použitím existují hned dvě: 1 lžíce solamylu bohatě nahradí 1 až 2 vejce v receptech na sladká a slaná jídla, která se připravují z řídkého těsta. V praxi jsou to bramboráky, litý perník nebo třeba lívance. V receptech na vánoční cukroví, či sušenky obsahující 1 až 2 žloutky si zase jednoduše pomůžeme 1 lžící solamylu smíchaného s 1 lžící vody.
Prášek do pečiva
Vejce v moučnících či slaných koláčích můžete nahradit také kypřicím práškem do pečiva. Do sladkých moučníků použijte 1 sáček prášku do pečiva, smíchejte s ½ lžíce vody a ½ lžíce rostlinného oleje. Do slaných receptů zase přidejte 1 balíček prášku do pečiva smíchaný s 1 lžící octa. Obě receptury nahradí 1 až 2 vajíčka. Vybírejte kvalitní prášek do pečiva bez přídavných plnidel (obvykle mouky).
Čirá želatina bez příchuti
Želatina je velmi univerzální náhradou vajec. Jeden sáček nahradí 1 až 3 vajíčka prakticky kdekoliv.
Instantní droždí
Droždí lze také s úspěchem použít místo vajec. Pamatujte jen na jeho výraznou chuť, která se nehodí úplně všude. Jeden sáček instantního droždí rozpuštěného v 60 až 80 ml horké vody vystačí místo 1 až 2 vajec.
Vanilkový pudink
Hodí se ve chvíli, kdy potřebujete připravit tvarohovou náplň. 1 až 2 vejce jednoduše nahraďte pudinkovým práškem.
Trojobal bez vajec
I to je možné. Jednoduše umíchejte řídkou kaši ze solamylu a vody a směle obalujte a smažte. Dobrou chuť!
Varování
Pamatujte, že nepřítomnost vajec může změnit výslednou chuť pokrmu, takže připravujete-li slavnostní dort nebo oběd pro tchýni, raději se k vejcím opět vraťte.
Diskuze k článku