Jak nahradit vejce při vaření | rady
Jak nahradit vejce při vaření | rady. Slepičí vejce v obchodech stále více zdražují. Navíc nadměrná konzumace vajec je nezdravá, a mezi námi se najdou i alergici, kteří tuto chutnou potravinu nemohou jíst vůbec. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak vejce při vaření nahradit.
Co je potřeba
chuť experimentovat
Krok 1
Kynuté těsto
Abych byla přesnější, mám na mysli kynuté těsto, které obsahuje mléko a tuk. Jestliže na jeho přípravu potřebujete 1 až 2 vejce, s klidem přidejte trochu tuku a mléka navíc. Vejce budou zbytečná.
Krok 2
Solamyl
Velmi populární náhražkou vajec je solamyl. Receptury s jeho použitím existují hned dvě: 1 lžíce solamylu bohatě nahradí 1 až 2 vejce v receptech na sladká a slaná jídla, která se připravují z řídkého těsta. V praxi jsou to bramboráky, litý perník nebo třeba lívance. V receptech na vánoční cukroví, či sušenky obsahující 1 až 2 žloutky si zase jednoduše pomůžeme 1 lžící solamylu smíchaného s 1 lžící vody.
Krok 3
Prášek do pečiva
Vejce v moučnících či slaných koláčích můžete nahradit také kypřicím práškem do pečiva. Do sladkých moučníků použijte 1 sáček prášku do pečiva, smíchejte s ½ lžíce vody a ½ lžíce rostlinného oleje. Do slaných receptů zase přidejte 1 balíček prášku do pečiva smíchaný s 1 lžící octa. Obě receptury nahradí 1 až 2 vajíčka. Vybírejte kvalitní prášek do pečiva bez přídavných plnidel (obvykle mouky).
Krok 4
Čirá želatina bez příchuti
Želatina je velmi univerzální náhradou vajec. Jeden sáček nahradí 1 až 3 vajíčka prakticky kdekoliv.
Krok 5
Instantní droždí
Droždí lze také s úspěchem použít místo vajec. Pamatujte jen na jeho výraznou chuť, která se nehodí úplně všude. Jeden sáček instantního droždí rozpuštěného v 60 až 80 ml horké vody vystačí místo 1 až 2 vajec.
Krok 6
Vanilkový pudink
Hodí se ve chvíli, kdy potřebujete připravit tvarohovou náplň. 1 až 2 vejce jednoduše nahraďte pudinkovým práškem.
Krok 7
Trojobal bez vajec
I to je možné. Jednoduše umíchejte řídkou kaši ze solamylu a vody a směle obalujte a smažte. Dobrou chuť!
Pamatujte, že nepřítomnost vajec může změnit výslednou chuť pokrmu, takže připravujete-li slavnostní dort nebo oběd pro tchýni, raději se k vejcím opět vraťte.