Jak na švýcarský kroucený chléb s olivami | recept
Švýcarský kroucený chléb s olivami | recept. Vláčná a nadýchaná střídka, křupavá kůrka a jemně sladkokyselá chuť oliv. To je výborný švýcarský chléb. Tajemství tohoto tradičního pečiva spočívá v 13 hodinovém kynutí a úpravě těsta kroucením. Díky dlouhému kynutí se v mouce odbourá kyselina fytová a chléb je tak daleko lépe stravitelnější. Jeho příprava není složitá, jen vyžaduje trochu plánování a trpělivosti. Pojďme si jej spolu upéct doma.
Co je potřeba
- 450 g pšeničné hladké mouky
- 300 ml vody
- 0,5 nebo 1 g instantního droždí nebo 1,25 až 2,5 g čerstvého droždí (dle teploty v místnosti)
- 8 g soli
- černé nebo zelené olivy bez pecky
- polohrubá nebo semolinová mouka na posypání
Předem si rozmyslíme, kdy budeme mít čas bochník upéct, protože jej necháme 12 hodin kynout, a poté budeme těsto ještě 2x zpracovávat a necháme ještě hodinu a 45 minut odpočívat. Celkem tedy počítáme se 13 hodinami a 45 minutami. Těsto můžeme připravit např. v pátek večer a v sobotu ráno budeme mít voňavou snídani. Množství droždí závisí na teplotě místnosti, ve které bude těsto kynout. Bude-li to kolem 18 stupňů, použijeme 1 g instantního nebo 2,5 g čerstvého droždí. V místnosti okolo 23 stupňů bude stačit poloviční dávka.
Pracovní postup: V míse smícháme mouku, instantní droždí, sůl a olivy a postupně přiléváme vodu. Použijeme-li čerstvé droždí, nejprve jej rozdrolíme ve vlažné vodě a necháme pár minut vzejít kvásek. Poté jej přidáme k mouce smíchané se solí a olivami. Těsto důkladně zpracujeme buď pomocí kuchyňského robota (cca 7 minut) nebo ručně (cca 15 minut), přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme kynout při pokojové teplotě 12 hodin.
Tipy
Najednou si můžete připravit více bochníků a zamrazit. Nejlépe chutná čerstvý.
Diskuze k článku