Jak na kvásek
Pečení chleba pomocí žitného kvasu je původní způsob pečení chleba. Díky kvašení má chléb daleko lepší nejen chuťové vlastnosti, ale také dochází k eliminaci antinutričních látek v obilí, což zlepšuje vstřebávání živin. Výsledné kváskové pečivo je daleko kvalitnější než běžné kupované, vydrží dlouho čerstvé a díky použití celozrnné mouky zasytí na dlouhou dobu.
Co je potřeba
Založení kvásku:
- 100 g celozrnné žitné mouky (ideálně chlebové)
- 200 g vlažné vody
Dokrmení kvásku:
- 50 g celozrnné žitné mouky (ideálně chlebové)
- 80 - 100 g vlažné vody
Jakmile se v těstě objeví bublinky, je to známka toho, že začínají kvasné procesy. V tuto chvíli ještě ale není dostatek kvasinek pro kvašení chleba, a proto musíme kvásek dokrmit. To znamená, že přisypeme další mouku a vlažnou vodu, promícháme a zakryjeme. Takto dokrmujeme a necháváme kvasit alespoň 3 dny.
Pátý den je kvásek připraven a můžeme z něj péct chléb. Pokud nemáme čas jej okamžitě upéct, vůbec nic se neděje. Kvásek dokrmujeme dál a pečeme až ten den, kdy se nám to hodí nejvíc.
Recept na kváskový chleba naleznete ZDE: Jak upéct kváskový chléb
Tipy
Pomůcka
1. den
Založení kvásku
2. – 4. den
Dokrmování
5. den
Pečení chleba
Diskuze k článku