Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na domácí zázvorové pastilky proti kašli

Jak na domácí zázvorové pastilky proti kašli | recept na domácí pastilky

Jak na domácí zázvorové pastilky proti kašli | recept na domácí pastilky. Zima, plískanice, mráz, sníh jsou klasickým znakem zimního období. Právě v tomto období je nachlazení nasnadě. Proč tedy doma nemít sladký lék na kašel a posílení imunity v podobě zázvorových pastilek proti kašli? Zázvor, cukr, citron a med – to vše společně v jednom bonbonu Vám toto zdravé a léčivé mlsání zajistí.

Co je potřeba

Uvedené množství je přibližně na 50-60 menších pastilek.

  • 180 g krupicového cukru
  • 90 ml vody
  • 1 lžíce medu
  • ½ citronu – šťáva
  • 2 cm zázvoru
  • moučkový cukr na obalení
1

Připravte si med, krupicový cukr, vodu, šťávu z ½ citronu a oloupaný, najemno nastrouhaný zázvor. Vše vsypte či vlijte do pánve.

Jak na domácí zázvorové pastilky proti kašli | recept na domácí pastilky
2

Vařte za stálého míchání na středním plameni cca 20 minut, dokud směs nezhoustne a nezhnědne. Správnou hustotu poznáme, když trochu směsi lžičkou kápnete do sklenice se studenou vodou. Pokud směs ztvrdne, je již dostatečně svařená, pokud se ještě táhne, pokračujte ve vaření.

Jak na domácí zázvorové pastilky proti kašli | recept na domácí pastilky
3

Hotovou směs čajovou lžičkou kapejte na plech vyložený pečícím papírem a tvořte kulaté pastilky. Pracujte rychle, směs ihned tuhne a houstne.  A to i na pánvi!

Pokud Vám směs v pánvi během tvoření pastilek až příliš zhoustne, dejte pánev zpět na plotnu, na mírný plamen. Směs se opět povolí a zvláční.

Jak na domácí zázvorové pastilky proti kašli | recept na domácí pastilky
4

Po vychladnutí a ztuhnutí obalte pastilky v moučkovém cukru, aby se neslepovaly.

Jak na domácí zázvorové pastilky proti kašli | recept na domácí pastilky
5

Takto připravené pastilky uložte do suché sklenice, či plechové krabičky a pak už můžete směle mlsáním podporovat imunitu.

Jak na domácí zázvorové pastilky proti kašli | recept na domácí pastilky

Varování

Upozorňuji, že směs je velice horká a opravdu rychle houstne a tuhne i na pánvi. Po dotvoření poslední pastilky budete mít zřejmě pánev a lžičku potřísněné zaschlou a ztuhlou směsí. Nepropadejte panice! Do pánve ihned nalijte teplou vodu a přiveďte k varu. Chvilku za stálého míchání vařte, zatuhlé části povolí a pánev bude opět v původním stavu.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.