Přejít k hlavnímu obsahu

Jak grilovat na plynovém grilu | rady

Jak grilovat na plynovém grilu | rady

Jak grilovat na plynovém grilu | rady. Zkušenosti ukazují, že na plynovém grilu se griluje nejsnáze. A to zejména proto, že můžete snadno ovládat výkon grilu a grilované pokrmy tak jednoduše nespálíte. Grilování na plynovém grilu je zdravější a rychlejší. Plynový gril ale má i jednu nevýhodu - grilované maso nemá typickou vůni z přepalování tuku jako při grilování na dřevěném uhlí.

Co je potřeba

plynový gril
návod k obsluze plynového grilu
nádrž propan-butanu
grilovací nádobí
jídlo na grilování
grilovací recepty

1

Plynové grily

Plynové grily využívají plyn z propan-butanové lahve. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena. Plynové grily pořídíte už za dva tisíce korun, běžné typy plynových grilů se pohybují v cenovém rozmezí mezi pěti až dvaceti tisíci korunami. Na druhou stranu je grilování na plynovém grilu mimořádně komfortní. Plynové grily nabízejí bezproblémové zapojení, snadné zapalování a rychlé předehřátí.

2

Při zapojování propan-butanové lahve dbáme bezpečnosti. Některé lahve jsou vybaveny měřidlem, které vám napoví, kolik plynu se v lahvi ještě nachází. V opačném případě před zapojením k plynovému grilu usoudíme náplň zásobníku podle váhy. Ujistěte se, že jste dobře utáhli ventil.

3

Plynový gril předehřejeme na vysoký výkon pod uzavřeným víkem. K předehřátí grilu obvykle postačí 10 minut. Pokud má váš plynový gril vlastní teploměr, zkontrolujte jej, zda ukazuje zhruba 500 stupňů Celsia.

4

Grilujeme podle typu masa a podle způsobu grilování. Pro středně tlusté steaky potřebujeme zhruba 4 minuty na každé straně na menším výkonu. Pro obracení masa používejte raději kleště než vidlice. Zabráníte tím, aby vám unikla šťáva z masa. Zavírejte víko plynového grilu a grilujte rovnoměrně za stálé teploty. Plynové grily zpravidla umožňují přímo i nepřímé grilování. Tučná jídla rozhodně připravujeme nepřímo, jinak nám může vzplát. Pokrmy s vysokým obsahem tuku by se měly péci při nižší teplotě zhruba 150 –160° C, aby se předešlo příliš rychlému vypečení tuku.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vybrat gril | rady
Jak vybrat gril | rady
Jak vybrat gril | rady. Jak vybrat gril? Uvažujete nad koupí grilu, ale nevíte si rady, který si v takové nabídce grilů vybrat? Pak vám možná pomůžou…
 Jak zpracovat starší zavařeniny
Jak zpracovat starší zavařeniny | rady
Jak zpracovat starší zavařeniny | rady. Situace, že se nám ve spíži nebo ve sklepě nahromadilo větší množství zavařenin, není neobvyklá. Pro přímou ko…
Jak ugrilovat šašlik z masa | recept
Jak ugrilovat šašlik z masa | recept
Jak ugrilovat šašlik z masa | recept. Šašlik je masový špíz oblíbený v zemích bývalého Sovětského svazu. Je to jídlo připravované v mnoha variacích z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.