Jak upéct domácí chléb s přídavkem brambor | recept
Chléb s přídavkem brambor | recept. Pečení domácího chleba se stává velmi oblíbenou činností. Moderní je způsob pečení za pomocí kvásku. Existují seznamy míst, kde seženete kvásek i různá diskusní fóra, kde poradí, jak si vlastní kvásek vyrobit. Recept, který nabízím, je s droždím. Chléb je rychleji hotov, kynutí netrvá tak dlouho, jako při použití kvásku. Do těsta se přidávají brambory a díky nim chléb vydrží dlouho vláčný. Chléb se může péci jen z pšeničné mouky, ale já mám vyzkoušenou kombinaci pšeničné a žitné.
Co je potřeba
- 1 kg hladké pšeničné mouky (nebo 700 g pšeničné a 300 g žitné)
- 200 g den předem vařených brambor
- 3 polévkové lžíce 8% octa
- 2 navršené kávové lžičky soli
- 1 kávová lžička drceného kmínu
- 42 g droždí (1 kostička)
- 1 kávová lžička cukru
- 700 ml vody
Když máme promíchané brambory s moukou, mělo by být droždí připravené. Droždí stěrkou vyškrábneme do mouky, přidáme 3 polévkové lžíce octa a druhou polovinu vody. Trochu vody nechte stranou, potřebné množství záleží na obsahu lepku v mouce. Někdy se stane, že stačí 600 ml vody. Přidat vodu je jednodušší, než přidávat mouku. Přidáním mouky se změní kvalita chleba k horšímu. Těsto se poměrně dlouho zpracovává. Nejprve vařečkou, pak na kuchyňské desce rukama. Zpočátku se dost lepí, ale nelekejte se, po chvíli se lepit přestane. Těsto necháme kynout v zakryté míse na teplém místě. Asi po hodině kynutí těsto zdvojnásobí velikost.
Aby se nám bochník nerozjížděl, po obvodu ho obtočíme pruhem složeného alobalu. Chléb dáme do trouby společně s kastrůlkem studené vody. Kastrůlek položíme na dno trouby pod plech s chlebem. Pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 180 °C, vyjmeme kastrůlek s vodou a chléb dopékáme. Občas povrch bochníku potřeme vodou.
Diskuze k článku