Jak udělat tradičního velikonočního beránka | recept
Jak udělat tradičního velikonočního beránka | recept. Velikonoce či pascha jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování. Kristovo ukřižování se událo kolem roku 30 či 33 v blízkosti významného židovského svátku pesach, který je památkou vysvobození Izraelitů Mojžíšem z egyptského otroctví.
Co je potřeba
1 beránek:
120 g tuku
5 vajec
150 g cukru
1/8 l mléka
350 g hladké mouky
1 balíček prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
tuk na vymazání
mouka na vysypání formy
Poleva:
400 g moučkového cukru, 1 lžíce rumu, necelé 2 lžíce mléka, 2 lentilky (oči)
Nejdříve utřeme tuk s cukrem, přidáme žloutky a vše ušleháme do pěny.
Poté přidáme střídavě tuhý sníh, mléko, vanilkový cukr a mouku prosátou s práškem do pečiva.
Celé těsto vlijeme do vymazané, moukou vysypané formy a zvolna pečeme v předehřáté troubě.
Vychladlého beránka vyklopíme a oči naznačíme lentilkami.
Pak jej přelijeme polevou: moučkový cukr prosejeme a utřeme s horkým mlékem i rumem do hustší směsi.
Podáváme s máslem a horkým kakaem.
Tipy
Pokud chceme tmavého beránka, do těsta přisypeme kakao.
Diskuze k článku