Jak upéct tiramisu roládu | recept
U nás doma tiramisu milujeme. To z mascarpone je výborné, ale já dělám levnější variantu z pomazánkového másla. Výhodou je, že tiramisu můžete připravit na různé způsoby – myslím tím např. jako dort do dortové formy, do misek na kompot, dětem do školy na svačinu do skleničky od přesnídávky. Dnes vám představuji tiramisu roládu, která u nás momentálně nejvíce frčí, do večera nikdy nepřežije. Vězte, že u vás to bude obdobné a pro návštěvu budete za hvězdu!
Co je potřeba
Těsto na roládu:
- 5 vajec
- 5 polévkových lžic (vrchovatých) polohrubé mouky
- 5 polévkových lžic (rovných) cukru krupice
- na špičku nože trocha kurkumy (nemusí být)
- citrónová kůra
- sádlo na vymazání pečicího papíru (já používám papír potřený silikonem, takže sádlo nepoužívám)
Tiramisu krém:
- 1 smetana 31% Kunín
- 1 pomazánkové máslo 200 g
- 1 a půl polévkové lžíce moučkového cukru (dle chuti)
Ještě budeme potřebovat 16 ks piškotů, instantní kávu a rum.
Tato roláda je opravdu jednoduchá a mám ji hotovou se vším všudy za 25 minut. Jdeme na to. Nejdříve si oddělíme žloutky a bílky. Bílky dávám rovnou do šlehací misky a žloutky do skleničky (na žloutky si nastrouhám citrónovou kůru asi z půlky citrónu). Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého vlijeme všechny žloutky a šleháme ještě asi minutku. Poté do misky přidáme vždy jednu polévkovou lžíci polohrubé mouky a jednu polévkovou lžíci cukru krupice (pokud dělám roládu z kupovaných vajec, tak do těsta zašlehám i na špičku nože trochu kurkumy, aby byla roláda ve výsledku krásně žlutá jako z domácích vajec). Hotové těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a stěrkou roztáhneme ke krajům (asi 1 cm od okraje papíru, protože při pečení se těsto ještě trochu rozlije). Těsto dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu 10 minut bez zapnutého horkovzduchu (jinak by roláda měla nafouklé boule).
Než se roláda upeče, uvaříme si silnou instantní kávu (dávám asi do 100 ml vody dvě vrchovaté lžičky kávy), do které přilijeme rum a lžičkou promícháme. Množství rumu přidávám podle oka tak, aby mi káva s rumem krásně zavoněla (na 100 ml asi tak tři polévkové lžíce). Pokud dělám tiramisu i pro děti, dám jen trochu na ovonění. Dále si nachystám tiramisu krém. Do mísy vyklopíme pomazánkové máslo a nalijeme smetanu. Elektrickým šlehačem spolu vyšleháme na nejvyšší výkon – šleháme asi 5 minut, dokud není krém tuhý. Nakonec do krému přidáme moučkový cukr a ještě asi minutku šleháme.
Jako poslední si na tiramisu roládu nachystám piškoty. Vždy dva piškoty spojím trochou krému až mi vznikne 8 spojených kousků (na moji velikost rolády je to akorát, ale někdo máte třeba větší plech, a tak se vám do rolády vejde třeba i 10 ks. To si musí každý vyzkoušet). Na každý spojený piškot nakapu dvě čajové lžičky kávy s rumem.
Roládu otočíme a piškot pokapeme kávou (na svou druhou roládu jsem nakapala už větší množství, byla pak dříve vláčná). Na piškot teď rozprostřeme tolik krému z pomazánkového másla, aby nám ještě trošku zbylo na vrchní potření rolády. Na krém poskládáme piškoty od okraje rolády (viz. foto) a srolujeme.
Diskuze k článku