Jak upéct tiramisu roládu | recept
U nás doma tiramisu milujeme. To z mascarpone je výborné, ale já dělám levnější variantu z pomazánkového másla. Výhodou je, že tiramisu můžete připravit na různé způsoby – myslím tím např. jako dort do dortové formy, do misek na kompot, dětem do školy na svačinu do skleničky od přesnídávky. Dnes vám představuji tiramisu roládu, která u nás momentálně nejvíce frčí, do večera nikdy nepřežije. Vězte, že u vás to bude obdobné a pro návštěvu budete za hvězdu!
Co je potřeba
Těsto na roládu:
- 5 vajec
- 5 polévkových lžic (vrchovatých) polohrubé mouky
- 5 polévkových lžic (rovných) cukru krupice
- na špičku nože trocha kurkumy (nemusí být)
- citrónová kůra
- sádlo na vymazání pečicího papíru (já používám papír potřený silikonem, takže sádlo nepoužívám)
Tiramisu krém:
- 1 smetana 31% Kunín
- 1 pomazánkové máslo 200 g
- 1 a půl polévkové lžíce moučkového cukru (dle chuti)
Ještě budeme potřebovat 16 ks piškotů, instantní kávu a rum.
Krok 1
Tato roláda je opravdu jednoduchá a mám ji hotovou se vším všudy za 25 minut. Jdeme na to. Nejdříve si oddělíme žloutky a bílky. Bílky dávám rovnou do šlehací misky a žloutky do skleničky (na žloutky si nastrouhám citrónovou kůru asi z půlky citrónu). Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého vlijeme všechny žloutky a šleháme ještě asi minutku. Poté do misky přidáme vždy jednu polévkovou lžíci polohrubé mouky a jednu polévkovou lžíci cukru krupice (pokud dělám roládu z kupovaných vajec, tak do těsta zašlehám i na špičku nože trochu kurkumy, aby byla roláda ve výsledku krásně žlutá jako z domácích vajec). Hotové těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a stěrkou roztáhneme ke krajům (asi 1 cm od okraje papíru, protože při pečení se těsto ještě trochu rozlije). Těsto dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C po dobu 10 minut bez zapnutého horkovzduchu (jinak by roláda měla nafouklé boule).
Krok 2
Než se roláda upeče, uvaříme si silnou instantní kávu (dávám asi do 100 ml vody dvě vrchovaté lžičky kávy), do které přilijeme rum a lžičkou promícháme. Množství rumu přidávám podle oka tak, aby mi káva s rumem krásně zavoněla (na 100 ml asi tak tři polévkové lžíce). Pokud dělám tiramisu i pro děti, dám jen trochu na ovonění. Dále si nachystám tiramisu krém. Do mísy vyklopíme pomazánkové máslo a nalijeme smetanu. Elektrickým šlehačem spolu vyšleháme na nejvyšší výkon – šleháme asi 5 minut, dokud není krém tuhý. Nakonec do krému přidáme moučkový cukr a ještě asi minutku šleháme.
Krok 3
Jako poslední si na tiramisu roládu nachystám piškoty. Vždy dva piškoty spojím trochou krému až mi vznikne 8 spojených kousků (na moji velikost rolády je to akorát, ale někdo máte třeba větší plech, a tak se vám do rolády vejde třeba i 10 ks. To si musí každý vyzkoušet). Na každý spojený piškot nakapu dvě čajové lžičky kávy s rumem.
Krok 4
Když je roláda upečená, vyjmeme ji z trouby a ihned zabalíme (aby později držela tvar) a takto ji necháme vychladnout. Když spěchám, tak ji rozbaluji i lehce vlažnou. Roládu dáme na pracovní plochu a stáhneme z ní pečicí papír.
Krok 5
Roládu otočíme a piškot pokapeme kávou (na svou druhou roládu jsem nakapala už větší množství, byla pak dříve vláčná). Na piškot teď rozprostřeme tolik krému z pomazánkového másla, aby nám ještě trošku zbylo na vrchní potření rolády. Na krém poskládáme piškoty od okraje rolády (viz. foto) a srolujeme.
Krok 6
Boky upečené rolády vyplním krémem, vršek rolády pokapu kávou a zbytkem krému pak ještě potřu roládu po povrchu. Stačí jen trošku. Jde hlavně o to, aby zvlhla a taky, aby na ní drželo kakao, kterým roládu „pocukrujeme“.
Krok 7
Když spěcháte, nechte roládu odpočinout minimálně dvě hodinky v lednici, aby krém dobře ztuhl. Jinak je lepší si ji nachystat den předem, to je pak krásně vláčná a chutě jsou více prolnuté mezi sebou. Tak pojďte do toho a na nic nečekejte.