Jak upéct ovocný koláč s drobenkou | recept
Recept na ovocný koláč s drobenkou. Ovocné koláče s drobenkou sice můžeme připravovat po celý rok, nejvíc ale přesto chutnají v létě a na podzim, kdy je dostatek čerstvého domácího ovoce. Drobenka na koláči nejen příjemně ladí s ostřejší chutí ovoce, ale také pečivo zpevňuje jako vrchní krusta. Jak upéct ovocný koláč s drobenkou? Recept a několik praktických zkušeností pro začátečníky v kuchyni čtěte dále.
Co je potřeba
Suroviny na přípravu ovocného koláče s drobenkou:
400 g polohrubé mouky
250 g másla nebo rostlinného másla
200 g moučkového cukru
1 kypřící prášek do pečiva
2 vanilinové cukry
2 žloutky nebo 1 celé vejce
500 g šťavnatého ovoce
Na ovocný koláč s drobenkou volíme šťavnaté ovoce ostřejší sladkokyselé chutí: rybíz, borůvky, meruňky, broskve, ostružiny a všechny druhy švestek. Na ovocný koláč s drobenkou se příliš nehodí jahody, maliny, hrušky, a ani exotické ovoce. Ovoce před použitím vždy vypeckujeme. Můžeme použít i ovoce horší jakosti, nikdy ale ovoce nahnilé.
Na ovocený koláč s drobenkou zaděláváme pevnější těsto, do kterého ovoce při pečení nezapadne. Vhodná jsou kynutá těsta (může být i lité) nebo tak zvaná křehká těsta, někdy také zvaná linecká. Náš koláč bude z křehkého (lineckého) těsta.
V mouce rozmícháme kypřící prášek, cukr a vanilinový cukr. Přidáme dva žloutky nebo jedno celé vejce a na kousky rozkrájený tuk. Rukou zpracujeme v těsto. Protože současná másla, a ještě víc másla rostlinná, obsahují určité procento vody, není třeba dodávat do těsta žádnou tekutinu. Z těsta vytvoříme bochánek a necháme je v lednici alespoň půl hodiny odležet.
Ovoce přebereme, opláchneme, odpeckujeme, zbavíme stopek, případně (broskve) nakrájíme na menší kousky.
Na těsto poklademe ovoce. Ovoce zasypeme drobenkou. Vložíme do středu předehřáté trouby a zvolna pečeme při 180 stupních Celsia asi 40 minut. Pečení nesmí být příliš prudké, aby se ovocný koláč s drobenou propekl i ve svém středu. Křehký ovocný koláč s drobenkou necháme zcela vychladnout a teprve pak krájíme. Porce můžeme přizdobit šlehanou nebo zakysanou smetanou (mírně přislazenou).
Diskuze k článku