Jak upéct staročeský trdelník | recept
Jak upéct staročeský trdelník | recept. Trdelník zná určitě každý. Váleček z kynutého těsta pečený na kovové trubce a sypaný cukrem a skořicí se často objevuje hlavně na vánočních trzích. Jeho příprava není těžká a stačí vám na to slabá hodinka. Vyzkoušejte tento staročeský recept na tradiční domácí trdelník.
Co je potřeba
500 g polohrubé mouky
80 g másla
2 vejce
3 lžíce moučkového cukru
250 ml mléka
1 kostka droždí
1 špetka soli
olej
skořicový cukr
vanilkový cukr
Nejdříve si připravíme kvásek: do mísy nasypeme mouku a uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme teplé mléko, přidáme cukr a rozdrobíme droždí. Na teplém místě necháme 15 minut kynout. Vykynutý kvásek se pozná podle bublinek a nabobtnání droždí.
Z vykynutého těsta oddělíme bochánky o velikosti hrsti, ze kterých vyválíme pláty vysoké asi 4 mm. Nožem nebo lépe rádýlkem z nich vykrájíme 3 pásky široké 3 centimetry.
Váleček s trdelníkem položíme na hlubší plech a to tak, aby se konce válečku opíraly o stěny a těsto zůstalo ve vzduchu. Nesmí se dotýkat dna plechu! Tady musím podotknout, že mě se takto hluboký plech sehnat nepodařilo, proto jsou moje trdelníky jen půlkolové. Ale chuťově jsou úplně stejné.
Tipy
Do směsi na obalování můžeme přidat ještě nadrobno nasekané vlašské ořechy.
Jestliže nemáme váleček, můžeme půlkolové trdelníky upéct i na formě na srnčí hřbet potažené alobalem.
Diskuze k článku