Jak připravit tvarohový koláč se švestkami | recept
Velmi rychlý a chutný moučník, na který můžete použít nejenom švestky čerstvě utržené ze stromu, ale i jejich zamražené a vypeckované kolegyně, které vám zabírají místo v mrazáku. Navrch se stejně dobře hodí i meruňky nebo třešně.
Co je potřeba
Na těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 250 g tvarohu
- 1 balíček + ½ lžičky kypřícího prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g cukru krupice
- 75 ml oleje
- 500 g švestek
- 2 vejce
Na drobenku:
- 100 g cukru moučky
- 100 g másla
- 100 g polohrubé mouky
- 1 vrchovatá lžička skořice
Omyjeme švestky, rozpůlíme je a vypeckujeme. Středně velký plech vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu předehřejeme na 200 °C. Pak do mísy rozklepneme vajíčka, přidáme polovinu oleje, změklé máslo a přisypeme oba druhy cukru. Třeme tak dlouho, dokud nevznikne hladké těsto. Pak do něj zapracujeme tvaroh a zbylý olej a nakonec po částech přidáváme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Tipy
Pokud použijete k přípravě koláče jiné ovoce, přidejte do drobenky místo skořice vanilkový cukr.
Diskuze k článku