Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zrekonstruovat kuchyň v panelákovém bytě | rady

Jak zrekonstruovat kuchyň v panelákovém bytě | rady

Jak zrekonstruovat kuchyň v panelákovém bytě | rady. Rekontrukce kuchyně v panelovém domě stojí nemalé peníze. Už také proto, že v nové kuchyni jistě počítáme s vestavěnými spotřebiči. Zatímco v malých panelákových bytech se při rekonstrukci kuchyně snažíme zužitkovat každý centimetr, v těch prostornějších si můžeme například dovolit i větší jídelní stůl.

Co je potřeba

plán
stavební povolení
materiál
nářadí
vybavení, spotřebiče
dlažba, obklady
řemeslné práce

1

Rekonstrukce kuchyně v panelákovém domě si vyžaduje dobrý projekt. Kuchyň je pro mnohé z nás středobodem bytu. Praktické využití stojí na prvním místě. Jestliže disponujeme malou kuchyní, plán té nové může být náročnější. Je třeba zužitkovat každé místo. Projekt nám vyhotoví specializovaná firma, nebo si jej můžeme vytvořit sami. Při navrhování kuchyně bereme v úvahu počet strávníků.

2

Rekonstrukci kuchyně nahlásíme majiteli domu. Jistě se chystáme bourat staré umakartové jádro bytu, rekonstrukci dopředu oznamíme také sousedům, aby zbytečně netarasili schody nebo výtah. Zajdeme rovněž na stavební úřad, kde požádáme o stavební povolení. Záleží na rozsahu rekonstrukce. Ta probíhá obvykle 14 dní až 3 týdny.

3

Jakou kuchyňskou linku? Vybrat kuchyňskou linku bude určitě pro mnohé z nás oříšek. Rekonstrukce kuchyní v panelových bytech i rozvoj výstavby bytů v České republice v minulých letech dal prostor pro vznik celé řady kuchyňských studií a firem, které prodávají pouze kuchyně. Nabídky se liší značkou, kvalitou a hlavně cenami. Značkové kuchyně mohou vyjít i na statisíce korun. Páry nebo manželé by proto měli vybírat společně. Kromě ceny hledíme i na praktické využití, na možnosti umístění linky do naší kuchyně, vestavěné spotřebiče, druh dřeva a design. Kuchyň vybíráme ve stejné době, kdy tvoříme projekt. Investicí 60 až 100 tisíc korun získáme kvalitní kuchyň i se značkovými spotřebiči.

4

Po zbourání umakartového jádra přistoupíme ke stavbě nového. Můžeme užít kupříkladu ytongové tvárnice za spojovací lepicí malty. Majitelé panelákových bytů by si před rekonstrukcí měli zvážit, zda chtějí mít novou kuchyň oddělenou, nebo spojenou například s obývacím pokojem. Kvůli úspoře místa se nové byty zpravidla staví s kuchyňským koutem, z něhož využíváme přístup do obývacího pokoje. Při bourání obvykle měníme i elektroinstalaci.

5

V další fázi pokládáme dlažbu a obklady. Linoleum dnes není příliš v oblibě. Pokládku by měl provést profesionál.

6

Vybavení koupelny - to je vyvrcholení naší práce. Dnes je pravidlem, že veškerý nábytek a vybavení domácnosti kupujeme nesložené. Složit kuchyňskou linku musíme až doma. Na to však mnohé domácnosti po rekonstrukci kuchyně doplatí. Složení vybavení je rovněž časově náročné a vyžaduje postupovat podle uvedených kroků. Proto při nákupu kuchyňské linky se nezapomeňte zeptat, zda prodávající firma neprovádí také montáž. Zdarma nebo za nějaký příplatek.

7

Pokud si i přes tyto rady nejste jisti, zda-li byste rekonstrukci zvládli, doporučujeme využít služby odborných firem na rekonstrukci.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak izolovat garáž | rady
Jak izolovat garáž | rady
Jak izolovat garáž | rady. V dnešní době jsou velmi populární betonové nebo plechové garáže. Ať už máte jednu z nich, nebo klasickou zděnou garáž, urč…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.