Jak zpracovat rakytník řešetlákový | 5 receptů
Jak zpracovat rakytník řešetlákový | 5 receptů z rakytníku: rakytník jako doplněk stravy, sirup za studena, rakytníkový džem, pomazánka a zavařená šťáva s cukrem. Keře rakytníku s jasně oranžovými plody rozhodně nepřehlédnete. Jsou čím dál častější nejenom v parcích, ale i v zahradách. Rakytník je atraktivní v době, kdy má plody, je jimi totiž doslova obsypán. V příručkách se uvádí, že plody na rostlině vydrží celou zimu a obsahují až 10x více vitaminu C než pomeranče. Mají mnoho dalších vitaminů a ze všech plodů nejvíce vitaminu E. Konzumace rakytníku zvyšuje imunitu a pomáhá při různých zdravotních potížích, přičemž nebyly prozatím prokázány žádné nežádoucí vedlejší účinky. Keře jsem si pořídila, bobule nepřežijí léto a tak žádnou parádu nenadělají. Pokud je totiž nesklidíte včas, stačí je sezobat ptáci, kteří dělají loupeživé nálety. Doporučuji několik odzkoušených ruských receptů na zpracování bobulí. V Rusku mají rakytníkové výrobky delší tradici než u nás.