Jak zdravě solit
Sůl kamenná nebo mořská? S jódem nebo bez? Kolik a jak? Sůl, neboli chlorid sodný (NaCl), je pevnou součástí naší stravy a vyvstává u ní spousta otázek. Někdo přesoluje, jiný s ní šetří. Optimálním řešením je solení přiměřené, sůl potřebujeme a úplné její vynechání není správné. Její nadbytek naproti tomu zatěžuje ledviny, přispívá k vysokému krevnímu tlaku, stahuje cévy a může způsobovat otoky. Jak poznáme, jestli přesolujeme? Kdy ji přidávat do jídla? A jak ji případně nahradit? Pojďme se na to podívat.
Jakou sůl zvolit? Doporučuje se používat spíše sůl mořskou kvůli jejímu příznivějšímu mineralogickému složení. I když kamenná sůl byla také před miliony let mořskou solí, její složení je v dnešní době odlišné. Přidávaný jód do soli není pro naše zdraví vhodný, proto volme raději čistou nejodidovanou mořskou sůl z kvalitních zdrojů.
Kolik soli? Na každou porci jídla počítejme malou špetku soli. Doporučená denní dávka (DDD) soli, je malá lžička, tedy 5 g, což odpovídá 2 g sodíku (Na). Kdo je zvyklý hodně solit, budou pro něj začátky zřejmě těžké, proto je lepší sůl ubírat postupně. Při nedostatku soli se můžeme cítit slabí, při nadbytku máme zase větší žízeň. Musíme ale brát v potaz i další okolnosti (fyzickou zátěž, roční období, typ stravy apod.) Pro zjištění, zda přesolujeme, zkusme tento test: dobře rozkoušeme klasický chléb, a pokud nám připadá akorát slaný, solíme nadbytečně. Většina pečiva je totiž přesolována. Sůl a děti: Do jednoho roku věku by dítě nemělo jíst žádnou sůl, protože jeho ledviny jsou teprve ve vývoji a sůl by je mohla zatížit. Po 1. roce začínáme solit velice zlehka a postupně. Potřeba soli od 1 do 3 let se pohybuje jen od 0,5 do 1 g soli na den!
Kdy sůl přidávat do jídla, aby byla zdraví prospěšná? Sůl je potřeba zabudovat do jídla, tzn., že solíme vždy na začátku vaření (s výjimkou luštěnin a zeleninového vývaru). Takto zabudovaná sůl je zdravá a je součástí celého mineralogického spektra. Proto je tak nezdravé dosolování na talíři, pojídaní chipsů a tyčinek sypaných solí. Zeleninu, obiloviny, maso – vždy solíme na začátku vaření. Luštěniny – solíme až před koncem vaření, kdy jsou už luštěniny měkké, a necháme ještě povařit. Zeleninový vývar – vroucí vývar osolíme až na konci po vyjmutí vyvařené zeleniny.
Varianty dosolení pokrmu na talíři: Pokud jídlo opravdu potřebujeme dosolit, můžeme použít sezamovou sůl, tzv. gomasio, kdy je sůl navázána na olej ze sezamových semínek a tak není škodlivá. Recept na gomasio naleznete zde: Jak na gomasio - sezamovou sůl, nebo je možné jej koupit v prodejnách zdravé výživy. Dále si jídlo můžeme dochutit kvalitní sójovou omáčku – Shoyu nebo Tamari, umeoctem – octem, který je kyselý i slaný je rozhodně zdravější variantou klasického octa.
Jak omezit sůl? Chuťové buňky pro slanou chuť se na jazyku nachází hned vedle chuti kyselé, proto můžeme pro menší potřebu soli pokrm okyselit (např. citrónovou šťávou, kvalitním jablečným nebo vinným octem nebo umeoctem). Také můžeme použít k ochucení sušené bylinky a koření: kmín, bazalku, nové koření, hořčičné semínko, saturejku, estragon, zázvor, petržel nebo sezam. Čemu se vyhnout: uzeninám, sýrům, konzervovaným potravinám, rybám, instantním pokrmům a soleným pochutinám (chipsy, krekry apod.)
Tipy
Potraviny s nízkým obsahem sodíku (Na): banány, fíky, nektarinky, brusinky, jáhly, bílá rýže, špaldová a žitná mouka.
Varování
Jestliže máte od lékaře nařízeno omezit sůl, je dobré používat tabulky na výpočet soli v jídle, např. zde: Tabulky na výpočet soli v jídle
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.
Diskuze k článku