Jak využít cottage cheese v kuchyni
Cottage cheese je druh čerstvého sýra vyráběného z kravského mléka, jenž je lehký, zdravý a snadno stravitelný. Dá se konzumovat jen tak samotný s čerstvým pečivem, ale nalezne také řadu uplatnění ve studené i teplé kuchyni. Používá se i k přípravě dezertů a při pečení. Cottage cheese obsahuje velké množství bílkovin, ale zároveň pouze malé procento tuku. Hodí se tak i při redukčních a jiných dietách. Má jemnou chuť s nepříliš výrazným nasládlým nádechem, proto je vhodný pro slanou i sladkou kuchyni. Tipy, jak cottage cheese využít v kuchyni, naleznete níže v našem článku.
Co je potřeba
Jednotlivé recepty, ve kterých lze využít sýr cottage, uvádíme pod článkem v sekci odkazy.
Využití cottage cheese ve studené kuchyni
Ve studené kuchyni se dá cottage cheese využít zejména k přípravě pomazánek, salátů a zdravých dipů. Můžete jej zkombinovat s čerstvou zeleninou (třeba mrkví, okurkou, ředkvičkami, paprikou, apod.), ochutit cibulí, česnekem, citronovou šťávou, čerstvými bylinkami (např. pažitkou, kerblíkem, koprem či petrželkou) nebo různými druhy koření. Skvěle bude chutnat i v avokádové, vajíčkové či tuňákové pomazánce. Hodí se také jako náplň do palačinek (slaných i sladkých).
Cottage cheese poslouží i jako zdravý a lehký dezert. Smíchejte jej s čerstvým ovocem, ochuťte trochou medu nebo sirupu (případně také mletou skořicí, kakaem či vanilkou). Přidat lze také semínka či ořechy.
Sýr cottage můžete rozmixovat spolu s ovocem a libovolným sladidlem, nechat zamrazit a po několika hodinách si vychutnat osvěžující domácí zmrzlinu.
V angličtině se výraz „cottage cheese“ používá také pro náš klasický tvaroh. Sýrem cottage lze nahradit tvaroh v mnoha receptech (vyzkoušejte třeba odlehčený cheesecake).
Na jaře můžete k ochucení tohoto sýra zvolit medvědí česnek, který je aromatický, chutný a zároveň velmi zdravý.
Tipy
Sýrem cottage lze nahradit tvaroh v mnoha receptech. Inspirujte se recepty, které uvádíme pod článkem. Zkuste sýrem cottage nahradit nejen tvaroh, ale například i zakysanou smetanu nebo majonézu.
Diskuze k článku