Jak vybrat kuchyňskou sůl | rady a tipy
Jak vybrat kuchyňskou sůl | rady a tipy. O tom, že sůl je pro nás životně důležitá vypráví i pohádka Sůl nad zlato. Jak si vybrat do kuchyně tu pravou? Po chemické stránce sůl vždy bude jen chlorid sodný a to ať už se bude jednat o mořskou sůl nebo sůl kamennou z hlubinných dolů, zda bude mít formu velkých krystalů nebo jemných lupínků. Naše chuťové buňky však rozpoznají tvar solných krystalů a reagují na rychlost, s jakou se na jazyku rozpouštějí, proto výběr soli může povýšit i obyčejný pokrm, jakým je třeba chléb s máslem, na delikatesu.
Kamenná sůl
Nejběžnější solí, kterou v kuchyni najdeme je kamenná sůl z dolů nebo povrchových lomů, která se po vykutání třídí, mele a obohacuje o jód. Krystaly této soli mají tvar pravidelných krychliček a její jedinou rolí v kuchyni je přidat do jídla slanost, žádná jiná chuťová dimenze se od ní neočekává. Běžná kuchyňská sůl je většinou vysoce čištěný produkt. Procesem rafinace však ztrácí veškeré minerály a tvoří ji téměř vždy z 99% chlorid sodný a dále přidaný jód, flór a případně látky, které ji udržují sypkou (například hydroxid hliníku).
Mořská sůl
Mořská sůl se vyrábí odpařováním mořské vody a v obchodě si můžeme vybrat sůl v jemné nebo hrubozrnné variantě. Chutná trochu „jinak“ a dá se již doporučit k ochucení hotových jídel. Mořská sůl je v neustálém pohybu, plná energie, slunce a minerálů. Najdeme v ní jód, zinek, draslík, železo, hořčík, vápník, mangan, zinek. Prodává se jako přírodní, která bývá zbarvena došeda, nebo rafinovaná, tedy bělená podobně jako cukr. Právě mořská sůl se často ochucuje o různé bylinky a další příchuti, takže narazíte například na lanýžovou či ibiškovou.
Himalájská sůl
Himalájská sůl pochází z čistých ložisek soli ležících vysoko v asijských horách. Za její narůžovělou barvu je zodpovědný vysoký obsah železa. V himalájské soli najdeme také červený pigment, zdroj betakarotenu. Tato sůl je jednodušeji metabolizována, zatěžuje méně náš organismus při jejím zpracování a vylučování. Navíc není rafinovaná ani jodidovaná a obsahuje široké spektrum minerálních látek a stopových prvků. Díky mírným zásadotvorným účinkům se řadí mezi potraviny, které pomáhají při detoxikaci našeho těla.
Fleur de Sel (solný květ)
Sůl Fleur de Sel neboli solný květ se sbírá ručně z mělkých mořských solných rybníků a následně suší na slunci. Její krystalky jsou velmi křehké a připomínají drobné kvítky nebo sněhové vločky. Díky tomu vytváří sůl zdání nadýchanosti a na jazyku se lehce rozplyne s dojmem jemné až nasládlé slané chuti. Tato sůl je vysoce ceněná pro svou kvalitu i obsah minerálů a dále se již nemusí zpracovávat. Solný květ se používá na dochucení již hotových pokrmů.
Černá sůl, uzená sůl
Mezi další druhy soli vhodné pro použití v kuchyni je černá sůl. Tato sůl pochází ze sopečných oblastí a černou barvu jí dodává aktivní uhlí. Právě díky přítomnosti aktivního uhlí má výborné detoxikační účinky a podporuje trávení. Specialitou mezi solemi je uzená sůl. Udí se podobně jako maso v udírnách nad pečlivě vybraným kvalitním dřevem a nepřidávají se do ní žádná aromata, barviva ani další látky. Jídlo, které s ní posolíme, získá typickou kouřovou chuť a vůni, aniž by prošlo udírnou, která mnohdy znamená vznik karcinogenních látek a přítomnost zplodin v potravinách.
Tipy
Přestaneme-li používat jodidovanou sůl, dbejme na to, abychom jód získávali z jiných zdrojů. Jód je velmi důležitý pro správnou funkci štítné žlázy a jeho přirozeným zdrojem jsou mořské ryby a řasy, případně sýry.
Varování
Ať už použijeme sůl sebelepší chuti a kvality, vždy platí, že nadbytek sodíku, kterým je tvořena, zvyšuje krevní tlak, způsobuje otoky a zatěžuje ledviny. Za maximální denní dávku pro dospělou osobu je považováno 6 gramů soli.
Diskuze k článku