Jak uvařit rajskou polévku s bazalkou | recept
Rajská polévka s bazalkou | recept. Rajčatovou polévku děti milují, dospělí většinou méně. Když ale zkusíte polévku podle tohoto receptu pocházejícího z Itálie, možná jí přijdete na chuť. Tajemství dobré rajské polévky je v rajčatech, musejí být hodně zralá až přezrálá (měkká) a pěkně vybarvená. Rajská polévka se nezahušťuje moukou, je vhodná i pro bezlepkovou dietu (bez krutonů). Recept je na 3 porce rajské polévky.
Co je potřeba
- 500 g rajčat
- 3 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- snítka tymiánu
- kytička bazalky
- několik plátků toastového chleba
- trocha strouhaného parmazánu
- sůl
- pepř
- cukr
- 1,5 až 2 dl sladké smetany (můžeme vynechat)
- olivový olej
Na trošce rozpáleného olivového oleje osmahneme česnek a cibuli. Když jsou zbarvené dožluta, přidáme pokrájená rajčata, svázaný tymián, cukr, sůl a pepř. Množství cukru a soli vylaďíme podle své chuti. Někdo má polévku raději sladší, jiný dává přednost slané chuti. I ten, kdo chce mít polévku slanou, musí přidat trochu cukru. Cukr se přidává pro „sražení“ kyselosti rajčat.
Po rozmixování ji přecedíme přes síto. Pomůžeme si stěrkou tak, aby na sítu zbyla jen zrníčka a slupky. Hotovou polévku případně dochutíme. Zahušťovat není potřeba, je hustá dostatečně. Zatímco si budeme připravovat krutony, dáme několik stonků bazalky do polévky louhovat. Bazalka nesmí přejít varem, ztrácí chuť. Před servírováním na stůl bazalku vyjmeme.
Diskuze k článku