Přejít k hlavnímu obsahu

Jak uvařit perkelt?

31. Květen 2023
Maďarský perkelt z hovězího masa podávaný s rýží.

Jaký pokrm je podle vás typicky maďarský? Určitě mnozí tipujete (a správně) guláš. Ano, guláš mezi vyhlášené maďarské speciality patří. Kromě něj se mezi TOP recepty řadí ještě perkelt a paprikáš. Na první pohled jsou si tato jídla velmi podobná, avšak liší se od sebe použitými ingrediencemi a také hustotou. V našem článku se dozvíte, jak tyto 3 různé úpravy masa od sebe rozeznáte, poradíme vám, jak uvařit pravý maďarský perkelt a na závěr nabídneme několik receptů na vyzkoušení.

Rozdíl mezi gulášem, perkeltem a paprikášem

Guláš, perkelt i paprikáš zdánlivě mohou připomínat jedno a totéž jídlo. Znalci ale vědí, že společné mají jen tuk, cibuli a mletou červenou papriku. 

Jak se od sebe liší?

Guláš – původní maďarský pokrm pastevců je druh husté polévky z hovězího masa, cibule, papriky a brambor s těstovinami (csipetke – drobná zavářka z nudlového těsta). Je řidší než perkelt.

Perkelt – jakýkoli druh masa (zeleniny, hub) nakrájený na kostičky s malým množstvím šťávy (omáčky).  Originální maďarský recept je jednoduchý a hlavní složkou jsou pouze maso, cibule, sádlo, sůl a paprika.

Paprikáš – jakýkoli druh masa v husté omáčce s paprikou a zakysanou smetanou. 

Jako u všech jídel i tato se připravují v každé domácnosti jinak, ale pravý guláš (polévka) ani perkelt (mimo Maďarsko guláš) se nezahušťují moukou či jíškou. Cibule a mletá paprika jsou jedinými zahušťovadly.

Bez čeho správný perkelt neuvaříte?

Na opravdu dobrý perkelt je zapotřebí kvalitní maso a základ.

Maso: různé druhy, lze vařit z vepřového, hovězího, jehněčího, kuřecího, telecího i husího a kachního. V některých rodinách si oblíbili perkelt z kuřecích drobů a nejlepší je údajně z telecích drštěk.

Maso lze nahradit zeleninou (lilek, tykev) nebo houbami.

Základ: cibule (nejlépe červená), sádlo, sladká paprika. Je možné přidat několik rajčat nebo papriku pokrájenou na kousky společně s feferonkou a nechat je v připravovaném pokrmu rozvařit.

Pracovní postup:

  1. Rozehřejte tuk a orestujte nakrájenou cibuli.
  2. Odstavte z ohně a vmíchejte sladkou papriku, směs promíchejte.
  3. Přidejte maso, osolte, promíchejte a vraťte na oheň.
  4. Často míchejte, přidejte rajče a paprikový lusk,v případě potřeby podlijte malým množstvím vody.
  5. Vařte do změknutí masa, veškerá zelenina by se měla „rozpustit“ a hotový pokrm by měl mít jen malé množství „omáčky“.

Tipy a triky na dokonalý perkelt

Aby byl perkelt co nejchutnější, máme pro vás několik rad a tipů 

  • Maso nakrájejte na přibližně stejné kousky (kostky 1,5 cm).
  • Cibuli rozkrojte na čtvrtky a ty pak na velmi jemné plátky, nejlepší je červená cibule.
  • Kupte co nejkvalitnější papriku, nejlepší barvu mají papriky s vyšším číslem na stupnici ASTA (údaj na obalu, avšak nepovinný).
  • Pokud můžete, perkelt vařte se sádlem, paprika na sádle má nejlepší barvu, v oleji je matnější. 
  • Pozor, abyste papriku nespálili, byla by hořká. Papriku přidávejte do hrnce sejmutého z plotýnky.
  • Na dochucení je možné použít česnek, mletý černý pepř, trochu červeného vína (vydusit).
  • Jak dlouho se perkelt vaří, záleží na druhu masa, musí být měkké. Obecně platí, že pomalé dušení na mírném ohni je lepší a perkelt bude chutnat lépe.

Maďarský perkelt z vepřového masa

Maďarský perkelt není žádná minutka, ať se připravuje z jakéhokoliv druhu masa. Když do vaření perkeltu nevnášíme žádné „inovace”, výsledek se musí dostavit. Nabízíme recept na vepřový perkelt (pörkölt), jak se vaří v Maďarsku a v jižních oblastech Slovenska.

Zobrazit recept

Maďarský perkelt z vepřového masa podávaný s csipetke (drobením).

Maďarský perkelt z hovězího masa

Výborný maďarský perkelt z hovězí kližky, paprik a rajčat si můžete snadno uvařit podle našeho receptu.

Zobrazit recept

Maďarský hovězí perkelt servírovaný bez přílohy.

Odlehčený kuřecí perkelt

Pokud dáváte ve stravě přednost masu drůbeže, určitě vyzkoušejte chutný a jednoduchý perkelt z kuřecího masa. Kuře můžete nahradit jiným drůbežím masem, pochutnáte si i na králičím.

Zobrazit recept

Kuřecí maďarský perkelt ozdobený petrželkou, chilli papričkou a bobkovým listem.

Perkelt je snadný pokrm s jednoduchým technologickým postupem. Ovšem aby chutnal co nejlépe, je třeba kromě kvalitních ingrediencí i více času na jeho přípravu. Odměnou za dobu strávenou u sporáku v kuchyni vám budou nadšení strávníci. 

Věříme, že vás náš článek zaujal a vyberete si nějaký z uvedených receptů. Na našich stránkách jich naleznete ještě více.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit kuřecí perkelt
Jak připravit kuřecí perkelt | recept
Perkelt je masová specialita pocházející z Maďarska. Vzhledově se podobá guláši, ale omáčka je o něco hustší. Připravuje se prakticky ze všech druhů m…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.