Jak upéct makový koláč s pomerančovou kůrou
Jak upéct makový koláč s pomerančovou kůrou | recept. Kombinace máku a ovoce je velice známá. Především kombinace se švestkami. Poměrně netradiční spojení s pomeranči je velice zajímavé a rozhodně stojí za vyzkoušení! Pomerančová kůra zajistí neodolatelnou vůni a pomerančová šťáva, která je jak v samotném těstě, tak i v sirupu, pak neodolatelnou chuť a vláčnost.
Co je potřeba
Uvedené množství je do dortové formy.
Těsto:
- kůra z pomerančů – ze dvou pomerančů
- 75 g mletého máku
- 250 ml pomerančové šťávy
- 200 g hladké mouky
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 3 g kukuřičného škrobu
- 100 g moučkového cukru
- 100 ml oleje
- 1 vajíčko
Sirup:
- 400 ml vody
- 25 g cukru krupice
- 100 ml pomerančové šťávy
V míse promíchejte mletý mák, pomerančovou kůru nakrájenou nadrobno, pomerančovou šťávu a nechejte nasáknout. Pak přidejte vajíčko, olej, moučkový cukr, škrob, prášek do pečiva a mouku. Řádně promíchejte.
Těsto vlijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte cca 45 minut na 170 °C.
Než se koláč upeče, připravte si sirup. Na ten smíchejte potřebné přísady a svařte.
Tipy
Horký koláč hodně saje. Doporučuji tedy sirupu udělat více. Navíc se jím koláči dodává na vláčnosti (není pak „vysušený“).
Diskuze k článku